Календар

Международна нощ на прилепите 2014

Международна нощ на прилепите 2014През 2014г. България отбелязва за 18ти път Нощта на прилепите. За целта, хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции ще организират различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие.

Презентации, конкурси за детска рисунка, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот прилепите.

Програма на Кампанията

Това е предварителната програма на кампанията, като за допълнителна информация може да се обръщате към отговорниците за съответните градове.

В ПЛОВДИВ (30ти септември) събитието ще се проведе от 17:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.
За допълнителна информация: Анелия Павлова - Зелени Балкани, моб. тел. 0884269552.

В СТАРА ЗАГОРА (4ти октомври) Зелени Балкани очакват гостите си в Парк „Пети Октомври“ (до Общината), от 17:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.
За допълнителна информация: Елена Стоева - Зелени Балкани, моб. тел. 0887574699.


ВЪВ ВРАЦА (10ти октомври) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, РИОСВ Враца, Читалище Развитие и Община Враца, които са подготвили рисуване на асфалт, прилепни татуировки с къна, изработка на прилепни „амулети” и оригами, прилепна гимнастика, и много други прилепни щуротийки. Нощта на прилепите ще започне от 14:00 часа пред Читалище „Развитие 1869“ и ще приключи с томбола за активните участници.
За допълнителна информация: Василка Коловска – Природозащитен център „Натура” , 092 66 03 18 и моб. тел. 0895383208.

В СОФИЯ събитието ще бъде отбелязано на 11ти октомври в Националния природонаучен музей. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват от 16,00 часа с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, изследователски игри.
На 12 октомври, екипът на ЦИЗП – БАН ще посети Екоклуба към Зоологическата градина – София, където ще представи презентация за прилепите.
За контакти: Боян Петров - 0889144949, Ния Тошкова - 0887658936, (Център за изследване и защита на прилепите - НПМ – БАН).

В ПОМОРИЕ (13ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.
За допълнителна информация: Станимира Делева - Зелени Балкани, моб. тел. 0884269552.


В БУРГАС (14ти октомври) – Нощта ще бъде организирана от Българска фондация „Биоразнообрацие“ (БФБ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани, като предстои уточняване на мястото и програмата на събитието.
За допълнителна информация: Станимира Делева - Зелени Балкани - моб. тел. 0884269552.

В РУСЕ събитието ще се проведе на 17.10. 2014 г. Събитието ще започне от 16.00 часа и ще бъде организирано от Регионален исторически музей – Русе, Пещерен клуб "Приста" - Русе и Арена медия – Русе. То ще бъде проведено в новия „Екомузей с аквариум“. Събитието ще протече при следната програма:
- 16.00 ч. открит урок по връзване на възли и начини за сигуряване при работа с въже. Практическо занятие с възможност за спускане по въже. Водещ : пещерняк инструктор
18.00 ч. - презентация за биологията на прилепите. Лектор - Красимир Киров, уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе- 19.00 ч. - прожекция на филм "На гости в мрака" и лекция за видовете прилепи обитаващи пещера " Орлова чука". Лектор - Венцеслав Петков уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе
- 20.00 ч. - Демонстрация - Работа с детектор за ултразвук. Лектор - Красимир Киров, уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей – Русе.
За допълнителна информация: Венцеслав Петков уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе, - моб. тел. - 0887 977 941.

Презентации за прилепите ще бъдат изнесени също така в Пазарджик, Кнежа и други градове.

Нощта на прилепите би могъл да отбележи и всеки ентусиаст, като за целта има подробни указания, материали и идеи на сайта за опазване на прилепите в България http://greenbalkans.org/prilepi/indexdetails.php?menu_id=116. Ако и вие имате идеи очакваме ви!

Повече за инициативата:
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2668 посещения

OFF

Последно качено » Новини