Календар

Белоглавата лешоядка К77 получи името Вършец, предавател и... свобода!

Белоглавата лешоядка К77 получи името Вършец, предавател и... свобода!Историята на лешоядката Вършец е крайно необикновена. Птицата пристигна в България вече възрастна, след като бе спасена от... удавяне! Лешоядката е намерена в река в Кадис, Испания през септември 2013 г., но е извадена и възстановена в местен спасителен център. През ноември миналата година, птицата бе изпратена при нас, за да стане част от семейството на проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Тук лешоядката получи своите крилни марки и пръстен - К77, след което бе настанена във волиерата за адаптация на белоглави лешояди до с. Долно Озирово, Монтанско.

Лешоядката е родена под щастлива звезда, защото в България тя намери и своя кръстник - г-н Петър Стефанов, заместник кмет на Община Вършец. Благодарение на него, К77 вече се казва Вършец. Още повече - след няколко месеца адаптация, тя бе пусната на свобода. За да следим нейното движение и адаптация, Вършец бе маркирана със специален GPS/GSM предавател и така всеки може да стане част от нейното приключение тук:

http://www.fwff.org/lifeforkresnagorge/?page_id=194

В района на Природен парк "Врачански Балкан" през октомври бяха установени 45 различни белоглави лешояди, освободени тук, в Централен Балкан, Сливен, Котел и Кресна, както и маркирани в Сърбия и Израел, а и диви, немаркирани гости. Това е най-голямата численост на тези величествени птици, установявана в рамките на проекта. Този огромен успех се дължи изключително много на усилията на експертите от Дружеството за защита на хищните птици, както и на всички колеги и приятелите на лешоядите.

Надяваме се още повече хора да последват примера на г-н Стефанов и да се превърнат в част от завръщането на лешоядите в България!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1942 посещения

OFF

Последно качено » Новини