Календар

Започва третото национално турне в защита на Рила

София, 24 март 2008 – Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ и инициативната група „Граждани За Рила” започват трето национално информационно турне за незаконното строителство в Национален парк Рила и отложената зона „Рила-Буфер” от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Във вторник вечер информационна среща ще има в София. Tурнето ще обиколи още Стара Загора, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Трявна.

Ето и точните дати и места:

- 24 март, понеделник,18 часа - Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора“
- 25 март, вторник, 19 часа – София, в зала №4 (етаж 2) в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи (т.нар. НТС), Сградата на ФНТС се намира на ул."Раковски" 108 (ъгъла на ул."Раковски" и ул."Гурко", входът е от ул. "Раковски").
- 26 март, сряда, 17, 30 часа – Благоевград, зала 341, Първи корпус, Югозападен университет „Неофит Рилски“
- 26 март, сряда, 18 часа – Габрово, Държавно лесничейство
- 27 март, четвъртък, 18 часа – Трявна, читалището
- 31 март, петък- Велико Търново (предстои уточняване)

Освен в България, случващото се недалеч от Седемте рилски езера активизира и хора в чужбина. Във Франция беше създадена организация „Франция-Рила”, която в събота изпрати отворено писмо до френския президент Никола Саркози. В него той е призован "да вложи силата и политическата воля на Франция в спасяването на Национален парк “Рила”. „За целта е необходимо само едно – да бъде приложен законът… Вече се свързахме с посолството на Република България в Париж и още днес ще сезираме Европейския парламент. Разбира се, ще осведомим за случая медиите, природозащитните сдружения, федерациите по зимни спортове”, се казва още в отвореното писмо.

Заради многобройните нарушения на европейското право организацията „Франция-Рила” настоява финансирането от европейските фондове за околна среда за България да бъде прекратено дотогава, докато българското правителство не изпълни задълженията си по отношение на опазването на същата тази околна среда.

Пълният текст на документа е в интернет на: http://forthenature.org/upload/documents/Rila%20Spring-Sarkozy%20Bulgarian.doc

В защита на Рила досега се обединиха хора от 21 български града (Казанлък, Стара Загора, Сливен, Благоевград, Видин, Пловдив, Карлово, Пазарджик, Бургас, Варна, Русе, Габрово, Силистра, Разград, Шумен, Нови пазар, Велико Търново, Ботевград, Дупница, Трявна, София), както и от Франция, Германия, Холандия и Белгия.

С над 150 000 подписа на български и чужди граждани се настоява за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера.

Участниците в кампанията „За Рила” призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието. Те отправиха искане към правителството да върне зоната „Рила-буфер” (в която попадат седем нови проекта за ски курорти) обратно в европейската екологична мрежа Натура 2000.

За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:
- Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com
- Вера Петканчин, Граждани за Рила – тел. 0899 385859
- за информационната среща в Благоевград – Стефанка Иванова – 0884 888953

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3349 посещения

OFF

Последно качено » Новини