Календар

Изложба 'Сакар - земя на съкровища'

Изложба 'Сакар - земя на съкровища'Изложба от пана и снимки се открива в Общински исторически музей - Свиленград.

Официалното откриване на изложбата е от 17,30 часа на 15.01. (четвъртък) 2015 г. в залата на Историческия музей в Свиленград.

Събитието се организира от Общински исторически музей – Свиленград и СНЦ „Зелени Балкани” по проект „Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван с подкрепата на Програма LIFE на ЕС.

Чрез серия от атрактивни фотоси, тематично подбрани и аранжирани в поредица от информационни пана, организаторите представят на гостите и жителите на Свиленград богатствата на Сакар. Красива природа и богато биоразнообразие крие тази малко позната планина. Богато културно-историческо наследство, величествена история, славни битки, позабравени събития – всичко това ще откриете, ако посетите изложбата в Историческия музей в Свиленград.
Поради граничното си местоположение, по време на т. нар. Студена война, десетилетия наред Планината е била почти недостъпна за туристи - изследователи и любители.
Днес районът е част от екологичната мрежа „НАТУРА 2000” и инициативата „Европейски Зелен пояс”. Съхранените в района редки и защитени видове, като царски орел, белошипа ветрушка, различни орхидеи, костенурки и др., могат да бъдат наблюдавани в съчетание с множество културно-исторически забележителности. Скални църкви, долмени, останки от крепости и битки с кръстоносците разкриват спомени от различни епохи и динамичното минало на района.

Изложбата се организира в рамките на проекта на Зелени Балкани - „Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360 и е изработена с подкрепата на Британско-българското дружество за приятелство и Сдружение „Маточина”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1791 посещения

OFF

Последно качено » Новини