Календар

Стара Загора се присъедини към Националния протест за защитените територии

Стара Загора се присъедини към Националния протест за защитените територииВчера - 18.03.2015г. близо 60 граждани на Стара Загора се присъединиха към Националния протест в Защита на защитените територии. Те се събраха до парк "Пети Октомври", където запознаха жителите на града със своите искания и събираха подписи в тяхна подкрепа. След това протестиращите преминаха през главната улица на града, носейки 18 метров национален флаг, пееха песента "Хубава си моя горо" и призоваваха гражданите за подкрепа на каузата им.

Припомняме, че вчера се проведе Национален протест в градовете София, Варна, Враца, Пловдив, Петрич, Русе, Сливен, София, Стара Загора.

Протестът е провокиран от множеството проблеми, свързани с природата, с акцент - защитените територии.
Понастоящем те заемат малко повече от 5% в страната, при среден процент за Европа - 16%. Въпреки малката им относителна площ, в тях продължават сечите, застрояването и реализирането на инвестиционни предложения, които водят до тяхното унищожаване. Това от своя страна противоречи на българското законодателство и в частност на Закона за защитените територии - където в Чл. 2., ал. 2 е посочено, че "опазването на природата в защитените територии има предимство пред всички други дейности в тях".

Освен чисто законодателните проблеми, протестиращите обърнаха внимание и на факта, че състоянието на околната среда влияе на всеки един гражданин. Те дадоха пример с въздействието на сечите и състоянието на гората върху наводненията, ерозията или екстремната суша...

Сред основните послания на протестиращите са:
- защитените територии да бъдат управлявани по начин, който гарантира дългосрочното им опазване
- държавата да гарантира спазването на природозащитното законодателство и да не допуска увреждането на защитените територии
- държавата да укрепи и развива мрежата от защитени територии в страната

Протестиращите разпространиха и петиция с конкретни искания за защитените територии https://secure.avaaz.org/en/petition/Do_ministrpredsedatelya_na_Republika_Blgariya_Do_predsedatelya_na_Narodnoto_DA_ZAShchITIM_ZAShchITENITE_TERITORII_V_BLGA/?slwXGhb

"Основното ни искане е да накараме държавата да изпълни своите управленчески функции - да съхрани "защитените" територии и да превърне опазването на природата в държавен приоритет!" заяви Елена Стоева от Зелени Балкани.
"Тук сме за да заявим своята гражданска позиция през народните представители, които сме избрали и настояването си да гарантират опазването на защитените територии", заяви един от гражданите участници в протеста.

Природозащитниците заявиха, че следващите им стъпки ще са нови протестни действия, предложения за конкретни законодателни мерки, контрол върху работата на институциите и управляващите. Те изразиха своята готовност да продължат своите действия докато не се гарантира национално-отговорно управление и дългосрочно опазване на природата на България.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1567 посещения

OFF

Последно качено » Новини