Календар

Х-ти Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - с международно участие

Х-ти Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - с международно участиеДесетото юбилейно издание на Фестивала на Белия щъркел ще бъде официално открито на 16 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. Домакини на мероприятието са: Кметство с. Белозем, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и „Зелени Балкани“.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. Подобни събития се провеждат и в останалите 13 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.
Тази година фестивалът ще бъде с международно участие – на гости ще ни бъдат представители на Македонското и Турското Европейско село на щъркелите. Ескикараагач, Турция е част от мрежата на Европейските села на щъркелите от 2011 г, а през 2013 г. към мрежата се присъедини и Македонското село Чешиново – Облешево.
По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да направи щъркелови сувенири в работилницата и да изгледа интересни филми за щъркелите и природата в читалището.
Какво ни очаква на фестивала в Белозем на 16 май 2015 г.:

Музикална програма - открита сцена в парка на Белия щъркел
Етнографска сбирка
Фотолов, риболов
Поглед в гнездото на щъркел от кулата чрез зрителна тръба и бинокли
Снимка с щъркеловото семейство
Изложение на местни продукти и кулинарни изкушения
Футболен мач на ветерани от Белозем и Зелени Балкани
Музейна сбирка на европейските села на щъркелите

Десетият фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) към Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, Народно Читалище "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" - с. Белозем и СНЦ "Зелени Балкани". Събитието е подкрепено от: Община Раковски, Консорциум Екологичен Завод, INSAOIL - Българската петролна компания. Изказваме благодарности на домакините при влажна зона "Кисимови дупки" - с. Белозем.

Повече информация за Мрежата от Европейски села на Белия щъркел в Европа:
1. Чигоч (Čigoć), Хърватско (1994 г.) – Чигоч има 124 жители и двойно повече щъркели, които гнездят върху покривите на характерните дървени къщи. Селото е разположено в природен парк „Лониско полие”, по поречието на р. Сава. Територията предоставя оптималните условия за живот на щъркелите – 5000 ха ливади и пасища. Чигоч е своеобразен културен център с много атракции, създадени и поддържани от местните хора.
2. Рющед (Rühstädt), Германия (1996 г.) – Рющед има 250 жители и е известно с интересната си архитектура и празника на щъркелите, който се организира от 1986 г. насам от местния „Клуб на щъркелите”. Разположено е в биосферен резерват „Речен Ландшафт Елба”, който представлява най-доброто място за щъркелите в Германия.
3. Малпартида де Касерес (Malpartida de Cáceres), Испания (1997 г.) – Районът се характеризира с традиционно земеделие и отглеждане на стари местни породи крави и овце . Щъркеловите гнезда (повече от 40) са разположени в скалите на природния феномен и археологически комплекс Баруекос. Дните на щъркела се честват всяка пролет от 1991г. насам.
4. Андрид (Andrid), Румъния (1998 г.) – Общността на Андрид се състои от 3 села с общо около 2700 жители. Повече от 35 са гнездящите двойки щъркели. В района се осъществяват редица мерки за опазване на щъркела, включително поставянето на платформи за гнездене, поддържане и възстановяване на подходящите местообитания.
5. Нагибайом (Nagybajom), Унгария (1998 г.) – Нагибайом има 3500 жители и повече от 30 щъркелови гнезда. Селото е разположено в съседство със защитена зона Боронка и национален парк „Дуна – Драва”. Нагибайом има богат културен живот, който включва и атрактивни мероприятия посветени на щъркела.
6. Мала и Велика Полана (Mala and Velika Polana), Словения (1999 г.) - В района на двете села (общо 1420 жители) има 35 щъркелови двойки. Тази част на Словения се слави с богатото си биоразнообразие и добре запазени природни територии и влажни зони край р. Мура. Фестивал на щъркела се провежда всяка година през първия уикенд на юли.
7. Пентово – Тикочин (Pentowo k. Tykocina), Полша (2001 г.) – Пентово е само една ферма в близост до с. Тикочин. В района на фермата има повече от 20 щъркелови гнезда. Тя се намира между два национални парка – „Нарва” и „Биебжа” в живописната долина на р. Нарва. Повече от 11 000 туриста посещават мястото годишно.
8. Мархег (Marchegg), Австрия (2002 г.) – Мархег е старинен малък град с 3000 жители, близо до границата със Словения. Щъркеловите гнезда са 52 и са разположени върху стари дъбове в девствена гора, обявена за резерват. В района е и обширната влажна Дунав – Марх – Тая, включена в списъка на Конвенцията от Рамсар за влажните зони със световно значение.
9. Белозем, България (2005 г.) - В Белозем (5000 жители) има около 30 двойки, като 20 от тях са на покрива на училището. Селото се намира в близост до р. Марица. Районът е известен с производството на качествени селскостопански продукти и най-вече с прочутия си ориз. Традиционният фестивал на белия щъркел се провежда през май.
10. Алтрой (Аltreu), Швейцаря (2008 г.) – Алтрой се намира в кантона Солотурн. Днес в Алтрой има 23 гнездящи двойки след огромни, дългогодишни услилия за връщнето на щъркела в Швейцаря. Успешното завръщане на вида се дължи основно на възстановяването на хабитати богати на биоразнообразие, в които щъркела може да се храни.
11. Ескикараагач (Eskikaraağaç), Турция (2011 г.)- Селото е разположено на брега на езеро Улубат, което е Рамсарско място. От години в района на се изпълняват много дейности за опазване на щъркелите, които са повече от 125 двойки. Ескикараагач има посетителски център и организира фестивал на шъркелите през май. През 2008 г. на годишната среща на Европейската мрежа от села на щъркелите, Ескикараагач е приет като партньор на мрежата.
12. Чешиново - Облешево, Македония (2013 г.) - разположено е в източна Македония в близост до река Брегалница. Районът е прочут със своите оризища, които предоставят чудесни местообитания за белите щъркели. В селото е разположено най-голямото по размери гнездо на бял щъркел в Македония.
13. Бузица, Словакия (2014 г.) - разположено е в източна Словакия, област Кошице. Районът е основно земеделски. Повечето гнезда на щъркели са разположени на стълбове от електропреносната мрежа.

Тази година предстои да се присъедини и сръбско село, така че бъдете в очакване на повече информация!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3352 посещения

OFF

Последно качено » Новини