Календар

Започна проект за доброволци за проучване на черноморските китоподобни

Започна проект за доброволци за проучване на черноморските китоподобниЗа първи път в България Зелени Балкани започва проект, за развитие на „гражданската наука“, насочен към събиране на информация за китоподобните бозайници от доброволци. Проектът се нарича: "Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие" и се финансира от Програма BG03 в България по ФМ на ЕИП 2009 - 2014г.

Дейностите на проекта обхващат презентации пред целевите групи – студенти биолози и еколози, както и представители на различни яхт клубове и собственици на яхти. След теоретичните лекции, ще последват практични обучения за най-активните доброволци. Ще се обследват плажните ивици за мъртви китоподобни, а от конкретни точки на сушата и плаване в открито море ще се следи за трите вида китоподобни - обикновен делфин, афала и муткур.
По време на дейностите ще се поддържа активна връзка с участниците, като по този начин ще се изгради капацитет, който и след приключване на проекта (април 2016 г.) ще може да се събира информация за китоподобните. Всичко това ще допринесе за набиране на информация за разпространение на черноморските бозайници, която да бъде база за набелязване на конкретни мерки за опазването им.

Заинтересованите доброволци, които искат да се включат в серията обучения, могат да изпратят запитване за датите на провеждането им до следния и-мейл: dpopov@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2209 посещения

OFF

Последно качено » Новини