Календар

Продължава кампанията за Нощта на прилепите!

Продължава кампанията за Нощта на прилепите!Националната кампания за Нощта на прилепите бе открита на 17-ти септември в Националния природонаучен музей, София.
Доброволци и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей - БАН и Зелени Балкани посрещнаха десетки деца и посетители от цялата страна.

На откриването на кампанията присъстваха 4 представители на Националната служба за защита на природата. Сред тях бе и лично Директора на Дирекция - господин Калугеров.
Той предостави за целите на кампанията два комплекта от Червената книга на България. Късметът да ги получат имаха две училища от Стара Загора, които присъстваха на откриването.
Господин Калугеров отправи и кратко приветствие към участниците в кампанията.
Като част от церемонията бяха наградени и някои от участниците в конкурса за прилепно изкуство - като Милена Радева и Илия Бояров от инициативата Animalia exhebition.

Посетителите на Музея имаха възможността да разгледат изложба от фотоси за прилепите, както и информационни постери за прилепите в горите, пещерите и населените места.
В Музея бе експонирана и изложбата от творби, участвали в конкурса за прилепно изкуство.

Децата участваха в литературно четене на книжката "Приключенията на прилепа Дарки". Активните спортисти сред тях, участваха в прилепна гимнастика ;). Всички имаха възможността да си направят "прилепна маска" или картонен прилеп с подвижни очи ;))
Участниците имаха възможността да чуят и две много интересни презентации - от Антония Хубанчева и Виолета Желязкова, ЦИЗП - БАН, които разказаха за своите вълнуващи приключения в Африка, Панама, Хавай и други страни от света.

[strong]Кампанията продължава [/strong]

В ПЛЕВЕН (28ми септември) – Зелени Балкани и РИМ-Плевен ви очакват от 11 до 16,00 часа в Музея за прилепни занимания.

В ЛОВЕЧ (29ми септември) – Зелени Балкани и Сдружение „Деветашко плато“ ще организират с подкрепата на Община Ловеч информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч.

В КНЕЖА (30ти септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП - БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

В СТАРА ЗАГОРА (30ти септември), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В РУСЕ (2ри октомври) - Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей - Русе, Партньори: Пещерен клуб "Приста" - Русе, Арена медия - Русе и БДЗП – Русе.

В БУРГАС (6ти октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа - наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

В ПОМОРИЕ (7ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

В ШУМЕН (10ти октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8ми октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм "Д-р В.Берон" на 08.10.2015г. В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.


Очакваме и в другите градове от Кампанията.
Програмата за събитията

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1803 посещения

OFF

Последно качено » Новини