Календар

Европейските дни на птиците - срещи на хората с птиците

Европейските дни на птиците - срещи на хората с птиците  България отново е част от мащабното събитие с фокус върху мигриращите птици

Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, организирани от BirdLife International, най-голямата мрежа от патрьорски организации в световен мащаб. Тази година на 3 и 4 октомври БДЗП отново ще се включи със серия от събития в страната. Посетителите ще могат да наблюдават мигриращите птици и да научат интересни факти за миграцията и заплахите, които дебнат птиците по време на дългото им пътуване.

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. За мигриращите видове птици съществуването на подходящи гнездови територии на север, места за почивка и безопасно преминаване по миграционните пътища, както и подходящи местообитания в местата за зимуване са жизнено важни. Целта на Европейските дни на птиците 2015 е да разкажат за чудесата на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици на зоните за размножаване, на миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка.

37 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са стотици събития.
Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали. Миналата година 38 страни в Европа и Централна Азия участваха в организирането на 1 184 събития, с повече от 33 000 души. Що се отнася за птиците, числата са още по-внушителни: почти 7,5 милиона птици са били преброени през миналата година, най-високият брой в историята на събитието!

Повече информация за Европейските дни на птиците

Планирани събития по градове за 3 октомври, събота:

София
„Пътешествията на застрашените птици”
Зоологическа градина „София“, между 11:00 и 16:00 ч. (за посетители работи само входът откъм кв. Хладилника)
11:00 Официално откриване на празника с посрещането на нов обитател на зоопарка – малкият креслив орел. Тъй като орелът си няма име очакваме на събитието той да бъде кръстен от най-малките любители на птиците. (пред сектор „Птици”)
11:30 – 14:00 Забавни игри за децата и техните родители, приятели на малкия креслив орел. (пред сектор „Птици”)
12:30 – 13:00 Чудото на миграцията. Невероятните пътешествия на египетския лешояд – приказка за деца и възрастни. (Екологичен център на зоопарка)
13:00 – 13:30 Къде зимуват червеногушите гъски? – прожекция на филм (Екологичен център на зоопарка); (пред Екологичния център на зоопарка)
13:30 – 16:00 Още истории за прелета на застрашените птици; игри за деца и възрастни за запознаване с живота на египетския лешояд, червеногушата гъска и други мигриращи птици; рисуване на любимите мигриращи птици. (пред Екологичния център на зоопарка)
Събитието в Столичния зоопарк се организира в партньорство с Екологичния център на зоопарка.

„Птиците през нашите очи”
Пазарът в ЖК „Борово”, между 11:00 и 14:00 на фермерския пазар „Храна от Балкана”
Празник за деца и възрастни, където вашите деца ще могат да се запознаят звуците, които издават различните видове птици, да направят пиле от конци или да си купят хранилка, с която да хранят дивите птици през зимата.
Хасково, от 10:00 часа
Наблюдение на птици и информационен щанд в началото на парк "Кенана"
Свищов, от 10:00 часа
Наблюдение на птици и информационен щанд в местността “Паметниците”.


снимка: Малък креслив орел, С. Спасов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1985 посещения

OFF

Последно качено » Новини