Календар

Мишел полетя!

Мишел полетя!В първите дни на октомври, бебето Мишел напусна своята ниша във Врачански Балкан. Това е първият белоглав лешояд, излюпен и отгледан в района от близо 70 години насам!

Най-сетне успяхме да разгадаем и гордите родители на Мишел, това са лешояди с крилни марки К56 и 837. Таткото е белоглав лешояд 837, излюпен през 2010 година в Биская, Испания. Освободен е през май 2011 година от волиерата за адаптация във Врачански Балкан. Майката е лешояд К56, също от Испания, но пристигнала у нас като вече възрастен лешояд. Птицата е освободена през август 2012 година от волиерата над Сливен.

За първи път Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици наблюдава бебето през юни 2015 г. и от тогава с трепет следим как малкото расте. Лешоядчето се излюпи късно и бяхме притеснени, че, макар и вече голямо, то не иска да напусне гнездото си, докато времето става все по-лошо. Затова, Георги Стоянов организира спасителна операция и катерачи, които да помогнат на лешоядчето. Двамата скални катерачи са от гр. Враца и се казват Цветомир Велковски и Николай Ваньов. Бихме искали да им изкажем своята огромна благодарност, за това, че се отзоваха!
Екипът, пристигнал на 03.10., с радост наблюдава Мишел да се рее заедно с един от родителите си и още 33 лешояда край скалите на Врачански Балкан.

Така че с радост може да се поздравим с първото успешно излетяло белоглаво лешоядче в рамките на дългосрочната програма за възстановяване на вида в Стара планина, България, Балканския полуостров!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1608 посещения

OFF

Последно качено » Новини