Календар

На 4000 км от дома - белошипи ветрушки от новосъздадената колония в Сакар зимуват в Чад и Нигер

На 4000 км от дома - белошипи ветрушки от новосъздадената колония в Сакар зимуват в Чад и НигерТова ни разкриват сателитни предаватели, с които са екипирани птиците по проекта на Зелени Балкани ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360.

Две от белошипите ветрушки, на които са поставени сателитни предаватели, достигнаха местата си за зимуване в Африка. За момента женските птици BSB и BDS (както са кодовете на цветните им пръстени), зимуват в различни райони на териториите на Чад и Нигер.

BDS – по-възрастната от двете ветрушки, която гнезди в Сакар през 2014 и 2015 (http://greenbalkans.org/birdsofprey/lesserkestrellife/bg/Miniatyurni_satelitni_predavateli_ni_razkrivat_podrobnosti_za_zhivota_na_redkite_ptitsi_ot_vida_beloshipa_vetrushka-p620), стартира миграцията си в средата на месец септември. Данни от предавателя на птицата показват на екипа на Зелени Балкани, че тя е била в гнездовия район за последно на 15-ти септември, а на 17-ти септември BDS е вече на територията на Либия в Африка. За няколко дни женската ветуршка достигна до Нигер, където се е установила и до днес.

Другата птица - BSB, след известно скитничество до Гърция, завръщане обратно до района на колонията (http://greenbalkans.org/birdsofprey/lesserkestrellife/bg/Golyamoto_skitane_beloshipata_vetrushka_BSB_se_zavyrna_v_rayona_na_koloniyata_-p626), и после до Турция, се отправи към местата за зимуване на 26-ти септември. В рамките на няколко дена, BSB извърши активна миграция и на 2-ри октомври достигна Чад, където се придържа и до днес.

До този момент липсваше конкретна информация къде зимуват белошипите ветрушки от нашата страна. Докато за ветрушките от западноевропейската популация (Испания) бе доказано зимуването в района на Сенегал, за птиците от балканската популация на вида имаше само предположения, че зимуват или в Судан или в Южна Африка.

Получените данни за зимуването на белошипите ветрушки от Балканите могат да са много полезни за опазването на вида в този критичен момент от техния жизнен цикъл.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1800 посещения

OFF

Последно качено » Новини