Календар

Европа трябва да ограничи въглищния сектор, ако иска да спре климатичните промени

Европа трябва да ограничи въглищния сектор, ако иска да спре климатичните промениНов доклад на „Грийнпийс“ – Великобритания и CAN – Европа посочва, че политическите лидери в Европа трябва значително да засилят усилията си за извеждането от експлоатация на замърсяващите въглищни централи, ако са сериозни относно предотвратяването на опасните климатични промени.

Докладът „Краят на една ера: Защо всяка европейска страна има нужда от план за извеждане от експлоатация на въглищата“ показва, че въглеродните емисии от застаряващите европейски въглищни централи трябва да намалеят три пъти по-бързо от сегашните темпове, ако Европейският съюз (ЕС) иска да остане в крак с глобалните усилия да се избегне опасното повишаване на температурите.

Резултатите се публикуват по време, когато световните климатични дипломати са потънали в преговори в Париж за постигане на нов глобален план за намаляване на емисиите, които водят до затопляне на планетата.

Базирайки се на най-изчерпателната база-данни за европейските въглищни централи, която някога е била създавана, анализатори от Sandbag и Climate Action Network (CAN) – Европа за първи път имаха възможност да изчислят количеството въглерод (и промяната му с времето), отделяно от 280 въглищни електроцентрали, които в момента оперират на територията на Европа.

През 2014 година, въглищните централи в Европа са отделили общо 762 милиона тона въглероден диоксид (CO2), което е равностойно на комбинираните емисии на Франция, Испания и Португалия. [1] Това се равнява на почти една пета (18%) от общите парникови емисии на ЕС, дял почти толкова голям, колкото на целия транспортен сектор в ЕС (21%).

Проучването, извършено по поръчка на „Грийнпийс“ – Великобритания и CAN Европа, настоява европейските лидери да вземат под контрол замърсяването от въглищния сектор като приемат ясни национални планове и срокове за извеждане на въглищата от енергийните системи на страните си.

Наскоро Великобритания стана първата икономика от страните в Г-20, която обяви, че ще изведе от експлоатация всичките си въглищни централи до 2025 г. По-рано подобно стъпка предприе и Австрия, която в момента е на път да се освободи от всичките си въглищни централи, когато последната такава затвори през 2025 г. Финландия вече обяви, че ще изведе въглищата от експлоатация през следващото десетилетие.

„България също попада в обхвата на изследването, тъй като повече от 40% от електроенергията в страната се произвежда във въглищни централи. Крайно време е страната ни да излезе от въглищната зависимост, което освен намаляване на въглеродните емисии, ще доведе и до подобряване на качеството на въздуха, водата и почвите в страната. Децентрализацията на енергийната система и широкото навлизане на малки ВЕИ инсталации в домакинствата и общините ще спомогнат на страната ни да излезе от задушаващата хватка на въглищата,“ коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“-България.

„Това, от което се нуждаем сега, е силно споразумение, което да излезе от Париж, за да даде нов стимул за широкомащабно европейско намаляване на въглищните емисии. Извеждането от експлоатация на въглищата е най-лесният начин Европейския съюз да подсили своите климатични амбиции“, споделя и директорът на CAN – Европа Уендел Трио.

Според водещи експерти на Световната енергийна агенция (СЕА), въглеродните емисии на Европа от горенето на въглища трябва да намалеят средно с 8% всяка година до 2040 г., за да не се превишава прага от 2C затопляне. Но докладът, публикуван тази седмица показва, че въглищните емисии на Съюза са намалели само средно с 2,3% на година през последните девет години.

Проучването още показва, че 2/3 (66%) от въглищните централи в Европа са на 30 или повече години. Това ги прави особено неефективни, замърсяващи и склонни към повреди.

Въглищните централи са най-големият източник на въглероден диоксид в света, като са отговорни за 1/3 (31%) от всичкия въглерод, отделен от изкопаемите горива, според СЕА. Агенцията предупреди, че световните въглищни емисии трябва да се намалят на половина до 2030 г. и да за почти напълни сведени до нула до 2040 г., ако искаме света да има шанс да не преминава прага на опасното повишаване на температурите. Проучване, извършено от University College London, също показва, че 88% от световните резерви на въглища трябва да останат в земята, ако искаме да предотвратим опасните климатични промени.

Пълна версия на доклада (на английски)
Бележки:

1. Данни за CO2 емисии за 2012 г.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1956 посещения

OFF

Последно качено » Новини