Календар

Щъркелът Белчо се завърна у дома

Щъркелът Белчо се завърна у домаЩъркелът Белчо, който е маркиран с предавател от Зелени Балкани се прибра на 31 март в село Белозем.
Пътуването му от мястото за зимуване в Кения, в района на Habaswein (на над 5500 километра по права линия) продължи 25 дни.

Реалният път на Белчо е бил много по-дълъг и той е изминавал вероятно по над 300 километра на ден, за да се върне у дома...

Интересно е, че при пристигането си зае своето гнездо върху дървото, но четири дни по-късно, екип на Зелени Балкани установи, че Белчо вече обитава друго гнездо - върху покрива на училището. Има вероятност Белчо да е с друга птица. Щъркелите са моногамни жвотни, които остават с партньора си до неговата смърт. Значи ли това, че Белчо е загубил партньорката си? Все още не знаем това и наблюденията ни в района на Белозем продължават, за да научим повече за интересния живот на нашите пернати съседи.

Проследете движението на маркираните от нас щъркели

Белчо е маркиран в рамките на проект „Полетът на щъркелите”, финансиран от фондации „EuroNatur” (Германия) и „Ciconia” (Лихтенщайн) в рамките на проект „Влажни ливади и пасища”. Той е първият възрастен бял щъркел в България, който се проследява по този начин.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2755 посещения

OFF

Последно качено » Новини