Календар

Черен лешояд на гости на белоглавите лешояди във Врачански Балкан

Черен лешояд на гости на белоглавите лешояди във Врачански БалканПоследното сигурно съобщение за гнезденето на черен лешояд (картал) във Врачански Балкан е от 1932 г., като след това до наши дни има изолирани сведения с различна степен на достоверност за установени единични птици. Практически сегашното наблюдение е единственото доказано със 100 % сигурност със снимка на птицата, от над осемдесет години насам!

Черният лешояд се счита за изчезнал като гнездящ от България, а последното установено гнездо е в района на Източни Родопи през 1993 година. Най-близката колония на вида е в резерват Дадя, Северна Гърция, но черни лешояди често посещават южна България и особено района на Източни Родопи в търсене на храна. Откакто екипите на Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищни птици поддържат площадки за изкуствено подхранване в районите на Врачански Балкан, Източна Стара планина и Кресненското дефиле, зачестиха и наблюдения на единични индивиди и във вътрешността на страната. Смятаме, че за това допринасят и ново-сформираните колонии на белоглави лешояди, които с общи усилия успяхме да образуваме в тези райони с освобождаването на над 210 птици, внесени от Испания, Франция и различни европейски зоопаркове. Миналата година например, млад черен лешояд прекара повече от месец в компанията на белоглавите лешояди в района между Сливен и Котел, като видът се появи там за трета поредна година след десетки години отсъствие.

Това ни дава надежда за бъдещото възстановяване на вида, предвидено в новия проект „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649, който стартира през 2015 година. Предвиждаме от 2018 година да освободим общо 48 черни лешояди в Източна Стара планина и Кресна, като се надяваме те да харесат и останат в районите, в които вече има трайно създадени групи от белоглави лешояди.

Междувременно ситуацията във Врачански Балкан е повече от оптимистична. След като миналата година тук беше първото успешно излюпено и отгледано малко белоглаво лешоядче на свобода в Стара планина от 60 години насам, година по-късно също има шест сигурни двойки, които мътят и около четири, които проявяват териториално поведение, така че очакваме скоро още добри новини!

И така, стъпка по стъпка, сме на път да видим мечтите си сбъднати, а лешоядите - там, където им е мястото - като неразделна част от природата на България!

снимка: Фотокапан волиера Д. Озирово, Георги Стоянов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2216 посещения

OFF

Последно качено » Новини