Календар

Незаконно уловен лешояд с искане на откуп

Незаконно уловен лешояд с искане на откупСлед сагата с отвлечения лешояд Българка, нашият екип за втори път попада в заплетена ситуация с незаконно уловен и задържан белоглав лешояд, за който се иска откуп.

Този път герой на историята е K9R, едногодишен женски белоглав лешояд, освободен от района на Врачански Балкан преди броени дни, на 23.04.2016 г. Въпреки голямия брой лешояди в района и обилната храна, младата приключенка е предпочела да разгледа и други места и бяхме загубили следите й след освобождаването. До вчера, когато в 23 часа получихме сигнал, че лешояд с крилна марка вероятно е уловен в района на Луковит. Когато звъннахме, за да проверим сигнала, ни разказаха, че лешоядът е изскочил от храст, нападнал е домашно куче и е „избягал” отново към храста. Собственикът на кучето поиска награда, за да „провери” дали птицата е все още там. Тази история никак съответства на поведението на лешоядите, които в никой случай не нападат живи животни, нито пък се „крият в храстите”. На следващия ден „загрижените” граждани отново се обадиха да кажат, че са „спасили” птицата и поискаха пари, за да ни кажат коя е.

Напомняме на всички, че белоглавите лешояди са защитен от закона вид, улов, задържане, безпокойство, унищожаване на гнезда, яйца и убиване са категорично забранени и се преследват от закона!

Нашият екип незабавно се свърза с РИОСВ Плевен, като бихме искали да благодарим лично на екипа, който изключително активно съдейства за спасителната операция. Служителите на РИОСВ Плевен направиха инсценировка, при която стана ясно, че птицата е била уловена на сметището в Луковит, където най-вероятно е спряла, привлечена от изхвърлена мърша. Районът е близо до защитена зона Карлуковски карст, където има километри отвесни скали, така че "нашата" лешоядка едва ли се е объркала.
K9R е открита, незабавно конфискувана и по-късно предадена на Георги Стоянов от проект „Нов живот за лешоядите” LIFE14 NAT/BG/649. Птицата отпътува обратно за Врачански Балкан, където ще се уверим, че е здрава и добре, след което отново ще я пуснем на свобода.

Отново благодарим на адекватната реакция на РИОСВ Плевен и се обръщаме към всички - опазването на лешоядите е наша обща задача и мисия и е възможно единствено благодарение на активното участие и намеса на всеки един от нас, за да няма повече случаи като този!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1634 посещения

OFF

Последно качено » Новини