Календар

„Грийнпийс“ – България навърши 7 години

 „Грийнпийс“ – България навърши 7 годиниОрганизацията нямаше да бъде същата без подкрепата на доброволците

Българският клон на международната екологична организация „Грийнпийс“ навърши 7 години. Най-голямото му богатство от създаването му до сега е силната мрежа от доброволци и поддръжници, които движат вълната на положителната промяна.

За да отпразнува рождения си ден, „Грийнпийс“ – България планира редица събития през май. Първото е слънчев фестивал в Перник, който включва кръгла маса, посветена на ролята на енергията, произвеждана от отделните граждани и детски образователни игри.

„Мисията на „Грийнпийс“ – България е да вдъхновява грижа за Земята. Съвсем малки промени в навиците са необходими, за да може всеки един човек може да се грижи за планетата. Искрено сме благодарни на всички доброволци за енергичната подкрепа и вложената любов във всяко начинание. Седемте години от създаването на българския офис ме научиха, че смисъл има и че почвата за промяна е стабилна и плодородна,” коментира Деница Петрова, ръководител на организацията.

През 2011 г. българският офис на „Грийнпийс“ започва работа само с един човек – Деница. Социолог по образование, но застъпник за по-добро здраве и по-чиста природа по душа. Първата кампания, която тя подема е антиядрената. През 2013 г. в България пристига и корабът „Arctic Sunrise“, който минава по р. Дунав като част от общоевропейска кампания за устойчиво рибарство.

От тогава следват още няколко кампании: „Земеделие и пчели“, която се грижи за устойчивото обработване на земята и запазването на пчелите; „Свободни от пластмаса“, която насочва вниманието към проблема с пластмасовото замърсяване и „Климат и енергия“, която цели справедлив преход от изкопаеми горива към възобновяеми източници и в момента е основен фокус на „Грийнпийс“ – България. Организираните събития през годините са още повече: обиколка на друг кораб – „Rainbow Warrior“, демонстрации по време ключови събития, дръзки акции, фестивали, пресконференции, кръгли маси.

От създаването на българския офис до днес екипът се разраства с още четирима души: двама координатори на кампании – Теодора Стоянова и Меглена Антонова; един координатор на доброволци – Габриела Петкова и един, който отговаря за комуникацията – Божидар Николов.

Най-голямото съкровище, което „Грийнпийс“ – България успява да натрупа през годините, са стотиците отдадени доброволци и хилядите поддръжници на организацията, които помагат за разпространяването на идеите не само по големи събития и при информационни поводи, но и самостоятелно в собствените си общности. Без тях организацията нямаше да бъде същата.

Екипът на „Грийнпийс“ – България пожелава по-чиста околна среда, по-щадящи технологии, повече енергия от възобновяеми източници, по-силно здраве и много, много слънчеви усмивки. За всички!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1322 посещения

OFF

Последно качено » Новини