Календар

За първи път в България! Пратка от изчезналия вид - черни лешояди, идваща от Испания ще подпомогне завръщането на вида в страната

За първи път в България! Пратка от изчезналия вид - черни лешояди, идваща от Испания ще подпомогне завръщането на вида в странатаНа 11ти май, екипът на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 очаква първата за страната пратка за черни лешояди. Птиците са осигурени от испанските организации VCF и GOBEX и са част от дългогодишната програма за завръщането на вида в България. "Младежите" са бедстващи малки, които са напуснали преждевременно гнездата си в Испания и са били спасени и рехабилитирани от испанските ни колеги. Сред сериозен и задълбочен мониторинг за състоянието на дивата популация на вида международния екип е преценил каква част от тях могат да бъдат изпратени в България, където да подпомогнат завръщането в дивата природа на този - понастоящем изчезнал у нас вид.

След пристигането си в България, птиците ще бъдат настанени за карантина в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, след което ще бъдат изпратени в адаптационни волиери в Котел и Враца.

Припомняме, че след близо 15 години работа на Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП в тези два района беше възстановена гнездящата популация на белоглавия лешояд. Възстановяването на по-редкия - черен лешояд е следващата стъпка, а заветната цел на природозащитниците е "връщането" на брадатия лешояд - символ на българската природозащита.

Очаквайте допълнителна информация за птиците от екипа ни.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1132 посещения

OFF

Последно качено » Новини