Календар

„Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“

 „Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“Активисти на екологичната организация прожектираха послания, с които показаха, че бъдещето не принадлежи на изкопаемите горива

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“, „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

Акцията е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив преход от въглища към енергия от възобновяеми източници. Целта на демонстрацията, първа по рода си в България, е да насочи вниманието към липсата на икономическа логика от морално и технически остарелите мощности на въглища, които вредят на здравето на хората и замърсяват околната среда.

ТЕЦ „Бобов дол“ е сред най-замърсяващите въглищни централи в страната. По данни на Европейското бюро по околна среда[1] топлоцентралата е сред първенците в Европа по нанесени вреди и щети върху здравето на хората. Местните се оплакват от задушлив въздух и слоеве прах, които покриват цялото село като пелена. Това е централа, която продължава да съществува, за да носи лесни приходи на собственика си от това да бъде част от студения резерв на страната. Всичко това за сметка на здравето на населението и околната среда.

„Още по-скандалното е, че централата е сред искащите дерогации от новите по-строги екологични изисквания на Европейския съюз, свързани с работата на въглищните централи. Това ще позволи на „Бобов дол“ да продължи да работи, въпреки че не отговаря на съвременните изисквания. Време е тази порочна практика да приключи,“ коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“ – България.

Производството на енергия от въглища, което в България представлява около 40% от целия енергиен микс, има отрицателни последици за човешкото здраве и околната среда – опасни условия на труд за миньорите, отделяне на фини прахови частици, серен диоксид, въглеродни емисии, унищожаване на почвата, обезлесяване. Негативно влияние има и върху икономиката – чрез различните видове директни и индиректни субсидии, се изкривява пазарът и се поддържа монополът на този замиращ сектор.

В момента Европа преминава през енергиен преход, който ясно показва, че в бъдещето на енергийната система няма място за замърсяващите въглища. Време е за зависимите от тях райони да се помисли в тяхната икономическа, социална и екологична цялост. Да се създадат планове, които да ги преведат справедливо и безболезнено през този преход. Енергията от възобновяеми източници предоставя именно тази възможност – постигане на децентрализация, отваряне на нови работни места и по-малко вреди за околната среда и здравето на хората.

Доклад „Europe's Dark Cloud“ на Европейското бюро по околна среда.
Достъпен на: https://env-health.org/IMG/pdf/dark_cloud-full_report_final.pdf

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1742 посещения

OFF

Последно качено » Новини