Календар

Дискусия за качеството на въздуха в Бургас търси решения на проблема със замърсяването му

Дискусия за качеството на въздуха в Бургас търси решения на проблема със замърсяването муСъбитието е със свободен вход и е отворено за всички желаещи да коментират темата

През лятото това, което вероятно най-много ни притеснява във въздуха, са комарите. Но есента и зимата ще се завърнат, а с тях — мъглите и рояците фини прахови частици, идващи от битовото отопление на дърва и въглища, интензивния транспорт и местните индустриални производства.

Времето да се говори за проблема със замърсяването на въздуха и да се търсят решения за него, е сега, преди отново да са нужни спешни мерки.

В тази връзка екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ организират беседа за качеството на въздуха в Бургас. Тя ще се състои в понеделник, 2 юли от 18:30 ч. в пространството на Сдружение „Хамалогика“ на ул. „Шейново“ №24.

Въздухът е даденост, която за разлика от храната, която ядем или водата, която пием, не можем да избираме. Затова е необходимо заедно да се грижим за неговото качество.
Какво всъщност дишаме? Защо и как е попаднало във въздуха ни? Какво означава това за нас? Какъв е ефектът от мръсния въздух върху нашето здраве и качеството на живота ни?

Това са част от въпросите, на които организаторите и гостите ще потърсят отговори. Ще бъдат разгледани още различните източници на замърсяване на въздуха в Бургас, умни и достъпни устройства, които измерват нивата на различни замърсители, алтернативите на горенето на въглища или некачествена дървесина в нискоефективни печки и как самоорганизацията на активните граждани на местно ниво може да допринесе за подобряването на качеството на въздуха, който дишаме. Силно се насърчават мнения и сигнали на местните жители за източниците на замърсявания и идеи за справянето с тях.

Събитието е със свободен вход и е отворено за всички желаещи да коментират темата. То ще се състои от две части: въвеждащо представяне на моментната ситуация с качеството на въздуха в Бургас, подготвено от „Грийнпийс“ – България и „За Земята“, и разговор с въпроси и обсъждане на предложения.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1750 посещения

OFF

Последно качено » Новини