Календар

Дадоха на Жирардели водата на Пирин

Дадоха на Жирардели водата на ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че водата на Пирин отива лесно при концесионера на ски зона Банско с гласуваните днес от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух (!)

Така индиректно, в нарушение на правилника на Народното събрание и без никакви аргументирани мотиви, беше променен Законът за защитените територии (ЗЗТ), и вече е позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, вкл. коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг.

Промяната беше предложена от депутати от „Обединени патриоти“ по време на второто четене на закона.

Природозащитниците ще уведомят Европейската комисия за нарушение на Директивата за местообитанията. Този режим за водите в Национален парк Пирин касае три защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че в последните години Коледа е благодатно време за концесионера на ски зона „Банско“. Преди година беше направен опит планът за управление на Национален парк Пирин да се промени така, че да даде възможност за мащабни сечи и строежи в парка. Сега се направи законодателна промяна, която отново ще облагодетелства концесионера на ски зона „Банско“.

„Юлен АД“ има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако те минат маскирани като отклонения на води за превенция от наводнения, община Банско, като миноритарен акционер във фирмата концесионер, лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг.

На 27 декември 2018 г., четвъртък, от 8,30 ч. природозащитниците организират флашмоб пред Министерски съвет: „Не ни пързаляйте за Пирин“.

„Елате на 27.12. пред най-голямата пързалка в България - сградата на българското правителство. Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк "Пирин". След доказаните нарушения, договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя.

Вземете със себе си зимната екипировка - ски, сноуборд, снегоходки, щеки, шейни. А ако нямате, вземете балдъзата си и други роднини :) Ще ползваме екипировката по предназначение и не само.“

Това се казва в събитието в социалните мрежи:
https://www.facebook.com/events/543026166163092/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

823 посещения 3 коментара

Коментари

 1. falcon
  2018-12-24 09:33:26

  не се и налага да се засяга този аспект, защото не се предлага нов режим от нас, а се променя съществуващ такъв в закона. Оценката дали трябва да се опазват водните течения вече е дадена от законодателя със съществуването на режима. Същият обаче, промени този режим без разумна обяснение защо това се налага. Под общата грижа за хората се направи промяна, която има съвсем други цели, защото единственият идентифициран проблем с риск от наводнения е близо да границите на парка и за него в съответните планове изготвяне по Закона за водите има предвидена мярка, която е допустима по режима на закона. При промяната на закона дори не беше разгледана възможността превенция да се извършва и извън границите на парковете. С други думи, това беше просто демонстрация на власт.

 2. Ясен
  2018-12-22 23:13:02

  Добре, но в текста по-горе не засягате важен аспект от темата: по какъв начин, и до колко, би навредило на природата отвеждането на води за изкуствен сняг (и какво количество биха били те като процент от естествения обем в местните реки)?

  Аз лично бих искал да съм наясно преди да ходя да протестирам.

  п.п. Иначе че концесионерите са безобразници, в това няма съмнение.

 3. Pepo
  2018-12-21 11:54:00

  С няколко машини за изкуствен сняг няма да остане Банско без вода, стига драми

OFF

Последно качено » Новини