Календар

XIV Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - 18 май 2019 г.

XIV Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - 18 май 2019 г.За четиринадесети пореден път Кметство с. Белозем, Община Раковски, НЧ "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 18 май (събота) от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. Проектът е асоцииран към официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и отново ще бъде под патронажа на МОСВ.

Неслучайно мотото тази година е - „Белозем – възможности за развитие на екологичен туризъм”. По време на фестивалa всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да види експозицията на селата от мрежата "Европейско село на щъркелите" в читалището, да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство" и да се потопи в атмосферата на Влажна зона "Кисимови дупки".

Ето и програма:

10:00 ч. - 10:30 ч. Начало на фестивала на Белия шъркел с. Белозем
- Богослов на отец Петър, храм”Св. Георги”,с. Белозем
- Откриване на фестивала от г-н Тачев, кмет на с. Белозем
- Приветствия от официалните гости на фестивала
- Обявяване на резултати и награждаване на участниците от Международен конкурс за рисунка,на тема „Белия щъркел”,организиран съвместно с детско онлайн списание „Щъркел”, ОУ „Гео Милев“ с. Белозем, Кметство Белозем, Католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ с. Белозем и ФПС „Зелени Балкани“ , с подкрепата на община Раковски.

10:30 ч. - 14:00 ч. - Музикално-танцова програма на групи от детски градини, училища и състави от с. Белозем, гр. Раковски, с. Скутаре, с. Рупките с. Падарско, с. Спасово, с. Маноле, с. Чалъкови, гр. Пловдив, с. Селци, гр. Първомай и с. Манолско Конаре.

10:00 ч. - 14:00 ч. - Щандове с местни производства

10:00 ч. - 14:00 ч. - Наблюдение на щъркеловите гнезда с бинокли и зрителна тръба от кулата в парка на Белия щъркел.

16:00 ч - футболен мач на ветерани от отборите на Белозем и Зелени Балкани - спортен комплекс Чавдар

А от Зелени Балкани сме подготвили щанд пълен с информационни материали за защитените видове, презентация за Белозем и щъркелите; информация за Натура 2000 защитените зони в землището на селото; бинокли и зрителни тръби за наблюдение на птиците.

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1202 посещения

OFF

Последно качено » Новини