Календар

ТЕЦ „Република“ се превърна в „музей“

  ТЕЦ „Република“ се превърна в „музей“Целта на демонстрацията е да се предизвика дебат за бъдещето на енергийната система в България

ТЕЦ „Република“ в Перник символично се превърна в „музей“. Активисти на „Грийнпийс“ настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България – отрасъл, който е имал важна роля за развитието на страната, но вече е икономически неизгоден, замърсява и допринася за промените в климата. Включиха се 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.

„Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20 век. България е обаче единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени,“ заяви Десислава Микова – координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.

Време е въглищата да останат в миналото. Бъдещето е във възобновяемата енергия - тя е възможното решение и на замърсяването на въздуха, и на климатичните промени. България страда от тежка нужда да започне внедряване на нови технологии в производството на енергия. Това включва даването на възможност всеки един от нас да произвежда самостоятелно енергия от слънцето и вятъра, прилагане на мерки за намаляване на потреблението не енергия, умни електрически мрежи и други.

“Енергийна трансформация неминуемо ще се случи. Крайно необходимо е тази възможност да се използва за устойчиво икономическо развитие на регионите и създаване на алтернативни работни места за заетите във въглищния сектор. За да се случи това, са необходими амбициозни и конкретни решения на местно, регионално, национално и европейско ниво,” допълни още Микова.

Възможност за такъв дебат, но и за конкретна финансова подкрепа дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1478 посещения

OFF

Последно качено » Новини