Календар

Възможните сценарии за бъдещето на автомагистрала “Струма” и какво следва след отказа на европейското финансиране за Кресненския пролом?

Възможните сценарии за бъдещето на автомагистрала “Струма” и какво следва след отказа на европейското финансиране за Кресненския пролом?Отговор на въпроси от Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”

21 януари, вторник, 10:00 ч. Прес клуб на Българска Телеграфна Агенция (БТА). Линк за гледане онлайн: http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/7656/

На 15 януари, в деня, в който се очакваше българските власти да отговорят на сериозните коментари на Европейската комисия за финансирането на автомагистрала “Струма” в района на Кресна, Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обяви, че се отказват от това финансиране.

Въпреки твърденията на АПИ, че проектът не нарушава законодателство, в коментарите си от август 2019 ЕК ясно заяви: “…проектът не отговаря на член 6, параграф 3 от Директивата за местообитанията”.

Какви са последствията от това решение, както за българския данъкоплатец, така и за завършването на автомагистрала “Струма”? Ще връщаме ли пари на Европейския съюз и има ли риск от наказателна процедура срещу България?

От коалиция “Да спасим Кресненския пролом” ще изясним тези въпроси с говорители Петко Ковачев от Института за зелена политика и Даниел Попов от Екологично сдружение “За Земята” и мрежата CEE Bankwatch Network.

————————–

Прес-конференцията се организира от Коалиция “Да спасим Кресненския пролом”, която включва:

Сдружение за дива природа “Балкани”, Екологично сдружение „За Земята”, Българско дружество за защита на птиците, Институт за зелена политика„ Училище за природа“ – с. Влахи, CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1060 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Мартин
  2020-01-22 10:45:21

  До Рали:
  Първо прочетете научните анализи за вече настъпилите увреждания върху биоразнообразието в района и след това правете коментари. Тези негативни въздействия са потвърдени дори от експертите на Европейската комисия, така че коментарът Ви е наистина несериозен!

 2. Рали
  2020-01-21 21:48:59

  Я се успокойте, нищо му няма на дефилето.

OFF

Последно качено » Новини