Календар

100-те туристически обекта стават 99

 100-те туристически обекта стават 99По този ироничен начин екипът на Зелени Балкани алармира за един изключително сериозен проблем – за реалната опасност един от 100-те туристически обекта – „6 б Посетителски център „Поморийско езеро” да бъде заличен като такъв. Това се налага поради факта, че организацията трябва спешно да напусне Посетителския център в Поморие по настояване на кмета на община Поморие, който отказа да бъдат продължени договорните отношения със Зелени Балкани за стопанисване на Центъра.

Припомняне, че Центърът е създаден през 2010 г., по проект подготвен и изпълнен от Зелени Балкани, финансиран от Глобалния екологичен фонд чрез Световна Банка.

На Зелени Балкани от кмета на община Поморие е поставен 14-дневен срок за освобождаване на сградата на Центъра, без яснота, какво се случва с експозицията. Писмено и в личен разговор от кмета на община Поморие има отказ експозицията да остане. На практика това прави невъзможно стопанисването на Центъра като готов туристически продукт, лицензиран като част от Националното Движение „Опознай България – 100 Национални Туристически Обекта. „Това считаме като сериозна загуба не само за Поморие и за обществеността на града, но и за цялата туристическа общност и за туризма на България, като цяло“, споделя Елена Стоева от екипа на Зелени Балкани.

Поставеният от кмета на общината срок, съвпада и с периода на провеждане на ежегодната работна бригада на Поморийско езеро, организирана от Зелени Балкани, обявена за периода 01-08 септември, за която Посетителският център се ползва като база и затварянето му би попречило и на консервационните дейности, провеждащи се на територията на защитена местност Поморийско езеро.

Зелени Балкани се обръщат към цялата общественост и към Българския Туристически Съюз и неговата многохилядна "армия" от членове и съмишленици с апел да бъде съхранен туристическият продукт „6 б Посетителски център „Поморийско езеро” „Опасенията ни са, че общината не разполага с нужния експертен потенциал, познаване на биоразнообразието, както и желание да бъдат демонстрирани природозащитните практики в Посетителски център „Поморийско езеро”, което за нас прави невъзможно съхраняването му като такъв, каквато е била идеята и волята на донорите и на нас като инициатори“, допълва Елена Стоева.


Допълнителна информация:
- Информация за двете петиции, в подкрепа на оставането на Зелени Балкани в Посетителски Център „Поморийско езеро“:
https://www.peticiq.com/283261
https://www.peticiq.com/283353
- Предистория по казуса:
https://greenbalkans.org/natura2000/newhorisons/bg/Zeleni-Balkani-sa-prinudeni-da-napusnat-Posetitelskiya-si-tsentyr-na-Pomoriysko-ezero-.p975
https://greenbalkans.org/natura2000/newhorisons/bg/-14-dni-dava-kmetyt-na-Pomorie-na-Zeleni-Balkani-da-napusnat-Posetitelskiya-Tsentyr-na-Pomoriysko-ezero-.p978
- Информация за Националното Движение „Опознай България – 100 Национални Туристически Обекта - https://www.btsbg.org/nacionalni-dvizheniya/100-nacionalni-turisticheski-obekta
- Сайт на Посетителски център „Поморийско езеро” – https://greenbalkans.org/pomoriecenter/?lang=1
- Годишна работна бригада на Зелени Балкани на Поморийско езеро: https://greenbalkans.org/natura2000/newhorisons/bg/25-tata-rabotna-brigada-na-Pomoriysko-ezero-shte-byde-provedena-prez-septemvri-mesets.p970
- Български Туристически Съюз - https://www.btsbg.org/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11259 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Мартин
    2020-08-25 13:46:03

    Този псевдокмет трябва незабавно да подаде оставката си - поредния гнил "продукт" на унищожителното мутренско управление "ГЕРБ-Патриоти"!

OFF

Последно качено » Новини