Календар

Няколко села в сливнишко са заплашени от проект за нова въглищна мина

 Няколко села в сливнишко са заплашени от проект за нова въглищна мина На 3 октомври между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница ще се проведе бегаческо събитие за запазване на природата в района, със старт при яз. „Братушково“. Китните села се намират в община Сливница, точно до София и имат добри условия за земеделие, екотуризъм, спорт, отдих и живот. Проект за нова въглищна мина обаче застрашава природното богатство и чистотата на въздуха и наличието на вода в района.

Местността е разположена на по-малко от 50 км от София. Хората описват местността като добре развит селски район. За съжаление обаче, днес, когато цял свят е на прага на бъдещето си отвъд въглищата, това място е на път да бъде превърнат от място с голям потенциал в нова въглища мина.

През август 2018 г., фирма, свързвана с Христо Ковачки, получи правото да добива въглища в Алдомировския въглищен басейн. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 м от бъдещата мина и недоволство срещу нея през годините не липсва. Подписките на местното население срещу инвестиционното намерение за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават игнорирани.

През последните две години „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ застанаха зад хората от района, които пряко или косвено са потърпевши от спорните решения в полза на фирми от кръга „Ковачки“.

„Така се роди и идеята за спортно бягане с кауза. Решихме да използваме прекрасните природни дадености на района, за да организираме любителско бягане със състезателен елемент. Каузата ни е „да надбягаме“ мината и минната индустрия и да разкрием живописната природа на района, който има потенциал за по-добро бъдеще от предначертаното му в момента,“ коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Трасетата обхващат стопанска земя между селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково. Предвидена е възможност за участие в две различни дистанции: за начинаещи бегачи – 3 км и за напреднали – 12 км.
Регистрацията се случва онлайн, за да могат организаторите да осигурят номера за класирането и други индивидуални материали за участниците. Формулярът е отворен за регистрации до 2 октомври и може да бъде намерен на този адрес: http://act.gp/BG-Radulovtsi-Run-Media.
Таксата за участие е с благотворителен характер и събраните средства ще бъдат използвани за каузата. Вход свободен за всички други посетители.

Международно признатият бегач Кирил Николов – Дизела също подкрепи каузата и ще се включи в състезанието.

Основен фокус на събитието ще е бягането, но освен него са предвидени и допълнителни дейности, които да разкрият потенциала на района.

Програма:
Старт/ финал – при яз. „Братушково“
9:45 ч – Официално откриване
10 ч – Старт на бягането
11 ч – Наблюдение на птици
14 ч – Официално закриване и награждаване
15 ч – Почистване на района

Организаторите призовават включилите се в събитието да помогнат за почистване на района след края на програмата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1285 посещения

OFF

Последно качено » Новини