Календар

Земята – в цифри, в Натура или в образ?

Земята e вторият от серията четирите стихии, чрез които природозащитниците показват образно подкрепата си за европейската програма Натура 2000 всеки четвъртък от 9.35 сутринта на площад "Независимост" преди редовните заседания на Министерски съвет (МС). Елементът Земя беше показан символично чрез засаждане на дръвче в различна пръст, донесена от всички краища на България от отложените Натура зони.

След полета във въздуха следва приземяване, обясняват авторите на идеята, захранване с жизнената енергия на земята. От нея идваме, при нея ще отидем и чрез плодовете й живеем всеки ден – без тях и без нея няма да ни има. Но не само заради това трябва да я пазим, да не й навреждаме, замърсяваме и унищожаваме, но и защото ние сме само една част от света, а властта ни над него е илюзия, която земните стихии все по-често ще сриват. Нека припомним, че само допреди няколко години нямахме Министерство на бедствията и авариите.
Земята също може да бъде представена в цифри и графики – какви площи плодородна земя биват застроявани, отравяни или унищожавани, колко природа или продукция се губи от това, за колко хиляди години се образува и изразходва плодоносен слой и т.н. С графики и изчисления на евентуалната глоба заради неизпълнение на екологичната програма природозащитниците говориха преди 2 седмици, но за разнообразие този път те избират нагледното представяне, давайки живот на дръвче, което ще стане символ на акциите им и ще бъде пресадено в някоя от отложените територии, когато тя бъде приета, защото дотогава то няма да има свой дом.
В досегашните си акции природозащитниците са показвали по разнообразни начини чрез символични изработени от тях подаръци за членовете на Кабинета исканията и позицията си.

Вижте повече за тази и досегашните акции в "документи"
снимки

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини