Календар

Допуска ли законодателството в Европа въглищните тецове да работят при условия, които допринасят за влошеното качество на въздуха в близките селища?

 Допуска ли законодателството в Европа въглищните тецове да работят при условия, които допринасят за влошеното качество на въздуха в близките селища? Организациите за опазване на околната среда „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ поискаха Върховният административен съд да отнесе този въпрос към Съда на Европейския съюз. Това се случи вчера, на първото заседание по казус за т.нар. изключения от нормите за въздуха, дадени на „ТЕЦ Марица изток 2“, стигнал до втората инстанция. Практиката е стандартна, когато за да се реши делото е необходимо тълкуване на европейското право. В случая е важно да се изясни как се съотнасят законовите рамки за чистота на въздуха и условията за работа на централите.

В деня на заседанието по делото „Грийнпийс“ - България представи визуално голяма част от предизвикателствата, с които „ТЕЦ Марица изток 2“ не успява да се справи. „Създадохме интерактивна графика с горещи точки, на които са отбелязани екологичните и финансовите проблеми на централата. За съжаление, негативите, които „ТЕЦ Марица изток 2“ носи с работата си, не са само за околната среда и човешкото здраве. С нея засягаме както историята, така и огромните задължения, който се трупат година след година.“, казва Меглена Антонова, ръководител на кампаниите в „Грийнпийс“ - България. За някои от изчисленията в графиката, екологичната организация взима данни от официални документи и отчети на страницата на централата и прави изследване на техническо-икономическото положение и проблемите на електроцентралата. Данните ще бъдат актуализирани в инфографиката съгласно най-новите публикации.

Повод за запитването към Съда на ЕС стана противоречието между Програмата на Гълъбово за чист въздух и новите разрешителни на въглищните централи в региона, включително „ТЕЦ Марица изток 2“. Стратегическият документ има за цел да се справи с извъннорменото замърсяване в района, но институциите го третират като поредната проформа стратегия. Освен на държавната централа, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) разреши на ТЕЦ „Ей И Ес Марица изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ също да работят при нарушаване на програмата за чист въздух в Гълъбово*, а в момента ИАОС разглежда такова искане и от ТЕЦ „Брикел“.

Централите на въглища работят все по-малко и това се вижда в данните от Електроенергийния системен оператор. Спадът, който е отчетен през 2020 г. се дължи основно на ограничената дейност на „ТЕЦ Марица изток 2“. Заради скъпия си ток, вероятно държавната централа щеше да работи още по-малко, ако не беше задължението да продава част от произведената електроенергия на битовите потребители. „ТЕЦ Марица изток 2“ продължава да работи единствено заради солидната нерегламентирана държавна помощ, която, по наши изчисления, се равнява на почти 1,5 млрд. лева.

Пред „ТЕЦ Марица изток 2“ има два пътя до неизбежното закриване — единият е да стане с ясен план за излизане от въглищната епоха, компенсации и програми за заетост, насочени към работещите в централата, рехабилитация на земите, а другият е това да се случи хаотично. При втория вариант цялата тежест на недалновидната политика ще падне върху раменете на заетите в сектора и живеещите в околността.

*Превишаването на нормите за серен диоксид в Гълъбово вече донесе наказателна процедура срещу България, която се разглежда от Съда на ЕС. Припомняме, че градът остана единствен в ЕС, който систематично продължава да се сблъсква с този екологичен проблем, но по всичко личи, че институциите в България продължават да го неглижират, докато издават разрешителни на централите на въглища почти рутинно.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1822 посещения 1 коментара

Коментари

 1. GrainisHydrogen
  2021-04-29 09:23:32

  Всяка Въглищна или друга Фосилна Централа може да бъде преустроена бързо и евтино, не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и да изнася за десетки миларди евро, чист Водород и Водород-Хибрид (SOH, MOH Gas) на себестойност, близка до нула.

  https://coal-to-gas.alle.bg

  Въглищата са идеална карбонова суровина за чисто производство на дизел, бензин, метанол, етанол, метан, ДМЕ, полимери, торове, с помощта на Водород, чрез Цикъла на Фишер-Тропш, така че Въглищните Мини ще продължат да работят с пълна пара и няма да се съкращават миньори.

  Технологията Вертикална Ферма също би могла да бъде приложена, за производство и захранване котлите на ТЕЦ-овете с бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса, или Експорт на 100% СО2 - Неутрални БиоГорива, Храни, Фуражи, Торове, Пулпове, Влакна и Строителни Материали, складиращи СО2 за десетилетия.

  https://vertikalna-ferma.alle.bg
  https://biodizel.alle.bg
  https://nula-energia.alle.bg
  https://horti-energy.alle.bg
  https://bamboo-economy.alle.bg

OFF

Последно качено » Новини