Календар

Започнаха дните на Пирин 2007 г.

Източник: Пирински туристически форум
На 07 и 08 юли бяха открити за шести пореден път празниците на планината и всички, които я обичат – дните на Пирин. Те са съвместна инициатива на дирекция национален парк “Пирин”, общините около Парка, регионалната туристическа организация на Югозападна България – Пирински туристически форум (ПТФ), и други организации и институции от района.
Празниците са всяка събота и неделя до края на месец юли.

Празниците стартираха на 07 юли в местността Ощавски бани в близост до с. Ощава и Стара Кресна, община Кресна, с преход по Пътеката на билките. Тя е единият от първите четири интерпретативни или тематични екотуристически маршрути в района на Пирин, разработена през 2006 г. в рамките на партньорски проект между Дирекция НП “Пирин”, ПТФ и общините Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. В програмата на празника бяха включени и демонстрация на рафтинг по река Струма, въжен тролей на Ощавските бани и разходки с коне из района. Междувременно имаше базар и демонстрации на традиционни занаяти и обичаи.

В неделя, 08 юли, беше представен вторият от интерпретативните маршрути – Пътеката на мечката над село Сенокос, община Симитли.

На 14 и 15 юли Дните на Пирин ще бъдат в района на общините Струмяни и Сандански. Ще бъдат представени и последните два интерпретативни/тематични маршрута – пътеката “Гости от миналото” при село Илинденци и пътеката “Горска приказка” край село Лиляново. Програмата в Илинденци включва също кратък маршрут за наблюдение на птици, дегустации на местни продукти и демонстрации на традиционни занаяти и практики от района, както и запознаване със скулптурната галерия на открито при Арт център Илинденци.

На 21 и 22 юли празниците ще се проведат в село Делчево, община Гоце Делчев и местността Харами бунар край село Кремен, община Банско. Финалът ще бъде в последната събота и неделя на м. юли (28-29.07) в Моравско село, местността Предел.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини