Календар

Умрелите животни отново в менюто на лешоядите

Умрелите животни отново в менюто на лешоядитеНовите правила в Европейския съюз позволяват фермерите да оставят умрели животни на полето, за да подпомогнат лешоядите

На заседание на Европейския парламент в Брюксел на 24 април беше гласувано умрелите животни отново да бъдат върнати в менюто на лешоядите. Тези птици, известни като санитарите в природата, могат да оглозгат трупа на крава или овца за броени часове. Лешоядите имат проблем с намирането на храна откакто правилата в Европейския съюз задължават животновъдите веднага да прибират труповете на умрели животни от полето. С този вот се правят стъпки към решаване на „лешоядската криза”.

BirdLife International беше повдигнал въпросът още преди много време, искайки отменянето на това решение, което бе изцяло в ущърб на едни от най-забележителните хищни птици.
Липсата на храна кара всички видове лешоядни птици да предприемат далечни и рискови прелети в търсене на мърша. Така преди време групи от гладуващи лешояди от Испания са наблюдавани чак в Германия и дори, за най-голяма изненада на местните жители, в околностите на Брюксел!

Европейският парламент гласува страните-членки на Европейския съюз да позволят на фермерите да оставят умрелите животни на мястото, където ги е заварила смъртта, когато това е сигурно от гледна точка на здравето на хората и животните. От това ще имат полза и други видове птици и бозайници.

Следващата стъпка е свързана с това правителствата на страните-членки да предприемат действия за въвеждане в сила на новите изисквания. БДЗП ще лобира и съдейства за бързото въвеждане в сила на тези изисквания в нашата страна.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7823 посещения

OFF

Последно качено » Новини