Календар

5 ЮНИ - ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА

5 ЮНИ - ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА ТВОЯТА ПЛАНЕТА
СЕ НУЖДАЕ ОТ ТЕБ

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г.

На 5 юни 1992г. се случва и друго важно събитие. Тогава в Рио де Жанейро са подписани редица исторически документи от държавните глави на 179 страни от цял свят.

Конференцията в Рио е едно от най-мащабните мероприятия, състояли се до момента на планетата. Подписаните споразумения, целящи опазването на околната среда на Земята, обаче съвсем не се спазват от повечето държави и към момента екологичното равновесие на планетата става все по-нестабилно.

Твоята планета се нуждае от теб – присъедини се към борбата с изменението на климата! е тазгодишното мотото определено от Програмата на ООН за деня на околната среда.

Климатичните промени са проблем, който засяга всички хора на планетата и затова тази година мероприятията посветени на 5 юни целят да ангажират вниманието на отделния човек към начините за разрешаването му.
Един от основните замърсители на въздуха с въглертоден диоксид продължават да бъдат автомобилите. Ето защо всеки един от нас може да помогне, избирайки по-малко мощен автомобил, шофирайки с минимален разход на енергия или просто ходейки на работа пеша. Освен, че можем да намалим сметките си за електричество, чрез всеки спестен киловат помагаме и на планетата, чието равновесие е станало заложник на стремежът ни към удобства. Промяната на съзнанието у мнозинството хора от т.нар консуматорско общество би решило много от екологичните промени на планетата без да се налага правителствата добезкрай да подписват споразумения за опазване на околната среда, които после така или иначе не спазват.

Никой не може да каже със сигурност колко милиона души умират годишно от глад и жажда на планетата, докато други се чувстват нещастни, че не могат да си позволят по-голям апартамент. Световните финансови институции все още инвестират в твърде неекологични технологии под предлог, че крепят глобалната икономика и откриват работни места, а отделния човек продължава да се оправдава пред собствената си съвест, че е жертва и нищо не зависи от него.

П.П. Възможно е този текст да те накара да се чувстваш малко виновен или дори да провокира поредица от „благословии” по адрес, но автора, но това не променя факта, че ТИ живееш на тази планета и всеки ден тя се нуждае точно от ТЕБ и ТВОЕТО малко усилие.

За контакт: Нели Арабаджиева, Зелени Балкани, тел: 0884257711

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11284 посещения

OFF

Последно качено » Новини