Календар

БДЗП постави GPS предаватели на царски орлета

БДЗП постави GPS предаватели на царски орлетаПрез последните 10 години БДЗП полага много усилия за опазването на гнездата на царски орли, в резултат на което повечето от младите птици напускат гнездата си успешно. За съжаление обаче, след това съдбата на младите орли остава неизвестна и много от тях никога не се завръщат към местата за гнездене. Не ни е известно къде ходят, с какво се хранят и какви смъртни опасности срещат по пътя си. Затова е изключително важно да събираме информация за живота на младите орли с помощта на съвременните технологии.

След успешния опит от миналата 2008 г., когато БДЗП постави първия сателитен предавател с GPS на млад царски орел от Сакар планина, който прекара зимата в Израел и на пролет се върна успешно в България, БДЗП започна програмата за сателитно проследяване на царските орли, която е част от LIFE+ проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000”.

На 2 юли експертите от БДЗП, RSPB и MME започнаха поставянето на общо 14-те сателитни предавателя, които ще бъдат поставени през тази и следващата 2010 г.

До момента са поставени 4 предавателя на птици от района на Сливен и Сакар планина, а през следващите дни ще бъдат поставени още няколко и на орлета от Западна Странджа.

Сателитното проследяване на царските орли ще позволи да се определят важните за тях места, които все още не са известни на природозащитниците, а така също да се открият какви са най-значимите заплахи за младите орли, за да може да се предприемат действия за тяхното отстраняване.

Две от орлетата, на които бяха поставени GPS предаватели се сдобиха и с имена. Техни кръстници станаха телевизия бТВ и Дарик Радио, които са наши медийни партньори в опазването на този застрашен вид птици. Орлето на бТВ се казва Борил, а това на Дарик Радио носи името на кръстника си – Дарик.


Вижте репортажите:
http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=134471
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=371416

А ето какво сподели и един от участниците:

Първо беше шиенето.
Колегите ни от Кралското дружество за защита на птиците Ричард и Гай внимателно отрязаха парче от тефлоновата лента. Седяхме до тях и попивахме всяко движение, защото знаехме, че следващия път може да бъдем сами. Взеха по една игла и започнаха бавно да съшиват крайчетата на лентата. Използваха конци, познати ми от времето, когато съм бил в планината без четката си за зъби. Обясниха, че са от найлон и това ги прави особено подходящи за целта. Предвид средната продължителност на живота на един царски орел (от 1 до около 30 години) тези своеобразни тиранти трябваше да бъдат изработени достатъчно надеждно. Ето защо след като приключихме с ръкоделието запечатахме всички ключови места с тънък слой секундно лепило, за да предпазим материята от разкъсване във времето.

С прецизността на швейцарски часовникари колегите успяха да направят така, че късчетата тефлонова лента, еластичния гумен маркуч, конците за зъби и секундното лепило да заприличат на добре оформени презрамки за раничка. Тяхната най-важна мисия ще бъде да придържат сателитните предаватели към гърбовете на младите царски орли. Важна точно колкото и самия акт по поставяне им върху младите птици. А до предстоящото събитие оставаха едва броени часове…
Часовника звънна към 06:45 ч. Знаех, че днес е денят! По това време на годината в Сакар планина започва да напича от рано. Измих се и бързо се приготвих. Когато излязох от къщата, момчетата вече се бяха събрали. Докато коментираха разгорещено маршрута ни за деня се сетих, че фотоапаратът ми е останал в багажа. Не можех да си позволя да пропусна днешния ден! Изтичах да го взема и бързо се върнах – сега бяхме напълно готови да сграбчим приключението.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3563 посещения

OFF

Последно качено » Новини