Календар

Оцеляло малко от разрушено гнездо на морски орел

Оцеляло малко от разрушено гнездо на морски орелВ края на миналия месец след поредица от силни бури падна новооткритото от Зелени Балкани гнездо на морски орел (Haliaetus albicilla) в района на яз. Овчарица. При организираната от екипа на Зелени Балкани спешната спасителна акция, малкото орле не беше открито в района на гнездото.

Наближаващото време за излитане на младата птица и поведението на родителската двойка, дадоха надежди на специалистите от Зелени Балкани, че малкото е напуснало гнездото и е оцеляло. По тази причина продължи и редовното наблюдението на района и издирването на младата птица.

Около десет дни след спасителната акция надеждите за щастлива развръзка се оказаха основателни и търсенето се увенча с успех.
При поредния мониторинг в района бе забелязана младата птица кацнала заедно с родителската двойка в района на гнездене. Младата птица бе наблюдавана и в полет, което свидетелства за правилното и развитие и добро здравословно състояние. Остава загадка къде е прекарала тези десет дни – дали в гъстите треви и храсти в непосредствена близост до гнездото или е била отнесена от бурята някъде по-далече и в последствие е била открита от родителите си. В случая е важен щастливия край на размножителния сезон за новосформираната двойка и това, че още един морски орел “попълни” оредялата популация в страната.
Наблюдението на двойката ще продължи, а за да бъде подпомогната двойката морски орли, на подходящи места в района ще бъдат поставени няколко изкуствени гнезда.

Обобщените резултати за гнездовия успех на двете новооткрити двойки морски орли, открити от Зелени Балкани във вътрешността на страната през 2009 показват, че всяка двойка е отгледала успешно по едно малко.
Това е добър резултат за новосформирани двойки от млади птици, въпреки че едната от двойките излюпи две малки, но успя да отгледа само едното от тях.

За повече информация:
Градимир Градев - ggradev@greenbalkans.org
Георги Дулев - officerd@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

9627 посещения

OFF

Последно качено » Новини