Календар

Приключи първата серия обучения на БлуЛинк за ползване на системата за сигнали за незаконни сечи

Приключи първата серия обучения на БлуЛинк за ползване на системата за сигнали за незаконни сечиГеобазираната платформа spasigorata.net вече приема сигнали, въз основа на които се извършват проверки на нарушения в горите.

На 18, 19, 25 и 26 юли експерти на БлуЛинк, Зелени Балкани, лесовъдите-ветерани и Булпрофор разясниха правилата за управление на българските гори, често срещаните проблеми, представиха възможностите на онлайн системата за подаване на сигнали за незаконни сечи и демонстрираха на терен различни примери за законна и незаконна сеч. Над сто души от всички възрастови групи, професионално свързани с планината или природолюбители, загрижени за оцеляването й, преминаха обучителните семинари.

По време на теренна практика над село Говедарци бяха констатирани актуални нарушения. Участниците в обученията сигнализираха за тях и колегите им от следващия семинар бяха придружени от представители на Регионално управление на горите в Самоков, които потвърдиха незаконната сеч и започнаха процедурата за установяване и санкциониране на нарушителя.

Доброволците се нуждаят от помощта на специалисти, за да изтълкуват правилно редица случаи, но има и нарушения, които сами могат да определят с голяма точност и за които да сигнализират. Сигналите се подават с SMS или MMS (засега само за абонати на Мтел и Глобул), и-мейли, телефонни обаждания.

Важно е да се позиционира възможно най-ясно местоположението на предполагаемото нарушение. Най-точно това става с подаване на GPS координати. Друг начин е детайлното описание на местността в сигнала – номер на горският отдел, вид гора, близки разпознаваеми обекти.

Въпреки забавянето на темповете на строителство и огромните количества дървен материал, които залежават, незаконното изсичане продължава. spasigorata.net е възможност със сравнително малко средства да бъде използван огромният потенциал на неспециалистите – природолюбители или хора, работещи в планината в помощ на експертните структури, натоварени с опазването на българската гора. От нейното устойчиво управление зависят над 10 млн. души. Биоразнообразието и водният баланс на България и северните райони на Гърция и Турция е взаимосвързан и зависи от оцеляването на горския фонд.


Повече информация за изискванията към сигналите, разпознаването на незаконна сеч, структурата на горската система ще намерите на http://www.spasigorata.net.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2638 посещения

OFF

Последно качено » Новини