Календар

Стрелят по защитени видове птици в София

Стрелят по защитени видове птици в СофияВ началото на 21 век в една европейска столица все още се намират хора, които живеят като в "Дивия Запад".

Столицата е София, а мястото на събитието е квартал Люлин, от където вчера разтревожени граждани подадоха в Спасителния център на Зелени Балкани сигнал за бедстващи птици. При проверка на място от доброволци на Организацията бяха намерени едно мъртво бебе - горска ушата сова (Asio otus), простреляно в главата и едно живо малко, с рана в крилото.

След направената рентгенография установихме наличие на съчми в тялото на птиците.

Освен, че са защитен вид и посегателството върху тях е незаконно, е меко казано варварско да се стреля по беззащитните бебета-птици. Още повече, ако действието се развива в междублокови пространства, където играят деца и се разхождат майки с колички, което респективно ги прави потенциални жертви.

За случая е уведомена РИОСВ - София и е подаден сигнал до МВР.

Допълнителна информация:

В градовете и селата, където живеем горските ушати сови са наши съседи и добри помощници в борбата с гризачите, като мишки и плъхове. В повечето случаи те остават незабелязани от хората. Единствено доказателство за тяхното близко присъствие са писъците на малките. Няколко седмици след излюпването си бебетата-сови напускат гнездото и се разполагат по съседните клони на родното дърво. Нощем, за да привлекат вниманието на родителите те издават пронизителни писъци. Така молят за храна и оцеляват в продължение на две-три седмици. Много често обаче това смущава съня на хората и те прибягват до варварски методи.

За допълнителна информация:
Любомила Кривошиева, Зелени Балкани

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6902 посещения

OFF

Последно качено » Новини