Календар

Новини


ПДИ и 50 неправителствени организации призовават за вето върху измененията в АПК

ПДИ и 50 неправителствени организации призовават за вето върху измененията в АПКПрограма Достъп до информацията внесе искане до Президента на Република България да върне за ново обсъждане от Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД на АПК). Искането за вето е подкрепено от 50 неправителствени организации, между които и членовете на Коалиция "За да остане природа в България".

Искането за вето до президента може да изтеглите оттук: http://store.aip-bg.org/stanovishta/2018/Iskane_za_veto_na_APK_Final.pdf


Прочети пълния текст

317 посещения

Върховен административен съд: Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове като Пирин противоречи на закона

Върховен административен съд: Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове като Пирин противоречи на закона Съдът отмени промените в плана за управление на Национален парк Пирин, заради които десетки хиляди граждани протестираха месеци наред

София, 30 юли 2018 г. – Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението на правителството от декември 2017 г. за промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка. Делото беше заведено от представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Решението на съда е в унисон с европейските директиви. То показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света.

Прочети пълния текст

8536 посещения

Почина проф. дбн Димитър Нанкинов

Почина проф. дбн Димитър НанкиновКоалицията „За да остане природа в България“ с прискърбие съобщава, че след тежко боледуване, на 24.07.2018 ни напусна проф. дбн Димитър Нанкинов - дългогодишен ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по зоология при БАН.

Прочети пълния текст

482 посещения

Спорните промени предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство

 Спорните промени предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство Спорните промени по екологични дела бяха гласувани и приети на 25 юли в пленарна зала. Те предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство. Таксата за касационно обжалване по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще се изчислява върху материалния интерес по делото, като таванът е 4,500 лв. Тези суми ще важат и за общините, както и други обществени институции, които биха обжалвали ОВОС.

Прочети пълния текст

472 посещения

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено Димов

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено ДимовЗастрояването на Пирин явно е пряко свързано със „спасяването на редник Цеко“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да извършат проверка на действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов в полза на частното търговско дружество „Юлен“ АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

419 посещения 1 коментара

Коментар на експерта

Коментар на експертаПомолихме един от водещите адвокати в областта на правото по околна среда, Александър Коджабашев, да ни представи своя прочит на решение 42 СОМ 7B.72 за национален парк „Пирин“. Публикуваме неговия коментар:

Прочети пълния текст

1668 посещения

ЕК потвърди проблемите, за които природозащитната общност алармира от години: България одобрява проекти в Натура 2000 без оценки за съвместимост

ЕК потвърди проблемите, за които природозащитната общност алармира от години: България одобрява проекти в Натура 2000 без оценки за съвместимостСофия, 23 юли 2018 г. - През изминалата седмица Европейската комисия публикува . Информационен документ за установяване на нарушения по теми и по държави В областта на природозащитното законодателство Комисията е изпратила официално уведомително писмо до България за неспазване на Директивата за птиците и Директивата за природните местообитания. Това писмо е част от наказателна процедура на ЕС за установено нарушение. Сред емблематичните казуси, които стоят зад тази процедура, са: строежите в зони за птиците по Черноморското крайбрежие и в Стара планина, планове, засягащи необявената зона Рила-буфер, кариерите за открит добив в защитените зони. В последната година проблем са и процедурите за оценка за съвместимост и липсата на такава при проекта за магистрала през Кресненския пролом, както и промените в действащия план за управление на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

5907 посещения

ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиране

ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиранеКоалиция от природозащитни организации „За да остане природа в България“ съобщава, че решението на Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО за Пирин вече е публикувано официално и от него става ясно, че твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за това, че ЮНЕСКО разрешава строителство в парка, са спекулации.

Прочети пълния текст

2301 посещения

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по света

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по светаБългария се нарежда на 5-о място по износ на култивиран хайвер за периода между 2010 и 2015 г.

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с есетри от Конвенцията за международна търговия със застрашените от изчезване видове (CITES), нелегалната продажба на техния хайвер продължава, сочи съвместно проучване на природозащитните организации WWF и TRAFFIC. Според доклада, озаглавен „Разбиране на глобалния пазар за хайвер“, тази незаконна дейност излага на сериозен риск и без това застрашените видове. Проучването е направено на база на официалните данни за износ и производство, декларирани към CITES, както и на реални проверки на пазарите в няколко ключови страни на потребление – Китай, Франция, Германия, Япония, Русия и САЩ.

Прочети пълния текст

320 посещения

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработен

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработенТази седмица излезе официалното решение на 42-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин. Въпреки големия интерес по темата Пирин, един аспект остана извън вниманието на медиите, а именно бъдещето на новия план за управление на НП Пирин, извън спора за неговата екологична оценка.

Прочети пълния текст

666 посещения 2 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  У нас е създаден първият в Европа закон, който забранява убиването на лешоядите – Законът за лова от 1887 г.
           Планина, обичам те