Календар

Новини


Седмият Байк и рън за Чепън на 28 април става част от Българска колоездачнa лига

Седмият Байк и рън за Чепън  на 28 април става част от Българска колоездачнa лига В седмото си поредно издание на 28 април в Драгоман едно от най-големите състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ се изкачва на ново равнище. Надпреварата става част от Българска колоездачна лига (БКЛ) и вече дава право на квалификационни точки за годишното класиране на БКЛ.

Прочети пълния текст

233 посещения

Активисти на „Грийнпийс“ призоваха енергийните министри на ЕС за по-голяма подкрепа за възобновяемата енергия

 Активисти на „Грийнпийс“ призоваха енергийните министри на ЕС за по-голяма подкрепа за възобновяемата енергияАктивисти на „Грийнпийс“ направиха демонстрация пред Националния дворец на културата, по време на неформалната среща на енергийните министри на ЕС. Те настояха за ускорен и справедлив преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и за осигуряване на възможности за отделните граждани, общности или малки предприятия сами да произвеждат енергията, от която се нуждаят.

Прочети пълния текст

174 посещения

Протестите в защита на Пирин продължават

Протестите в защита на Пирин продължаватМеждународният ден на обектите на световното наследство – 18 април, е повод да си припомним необходимостта от опазването им за идните поколения

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ съобщава, че на 19 април 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Протести ще има в София, Благоевград, Варна, Пловдив, Сливен и Виена.

Прочети пълния текст

407 посещения 2 коментара

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност на неформална среща в София

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност на неформална среща в СофияНа неформално заседание на 19 април в София, министрите на енергетиката от Европейския съюз ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност за 2030 г., както и механизмите и регламентите за тяхното прилагане и постигане.

Прочети пълния текст

279 посещения

Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконна

Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконнаФиналното решение на Съда на ЕС от 17 април е, че в полската гора Беловежа, която е световно защитен природен обект от списъка на ЮНЕСКО, сечта е незаконна и продължаването й ще наложи тежки глоби на страната.

Прочети пълния текст

301 посещения

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен

 Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и СливенПротестите в защита на Национален парк Пирин продължават тази седмица, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. След вчерашния протест в София, пред НДК, където се провеждаше неформална среща на европейските министри на околната среда, в четвъртък, 12 април 2018 г. граждани ще излязат по улиците на Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен.

Прочети пълния текст

263 посещения

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петиция

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петицияБългарска фондация Биоразнообразие и поддръжници се присъединяват към кампанията на международните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish, като заедно ще връчат петиция на министъра на околна среда на Швеция, Пер Енкуист (Per Ängquist). Демонстрацията ще включва костюми на морски животни и банер призоваващ за спешни действия за защита на моретата и забрана на прекомерния улов на риба. Акцията ще се проведе на 10-и април 2018 от 11 - 14 часа. Връчването на петицията ще бъде между 11:15 и 11:30

Прочети пълния текст

529 посещения 1 коментара

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'На 24.03.2018 г. в гр. София, на бул. Мария Луиза 58, бе учредена Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България, с Инициативен комитет в състав: д-р Мила Бобадова – ветеринарен лекар и собственик на клиники „Добро Хрумване“; Диляна Попова – актриса, дизайнер и модел; д-р Даниела Маринова – ветеринарен лекар, Габриела Пападопова – председател на сдружение „На Ти с природата“; Георги Челебиев - дизайнер и създател на блога Fork Fork Fork; Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“, Петя Алтимирска – председател на сдружение „КАЖИ“.

Прочети пълния текст

303 посещения

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 април

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 априлВ Благоевград и Сливен ще са в четвъртък, на 5 април

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че следващата седмица на 10 и 11 април в София ще се проведе неформална среща на екоминистрите от Европейския съюз. За тогава се планират и следващите протести в защита на Национален парк Пирин в София.

Прочети пълния текст

392 посещения

Социологическо проучване за CETA: споразумението крие повече рискове, отколкото ползи

Социологическо проучване за CETA:  споразумението крие повече рискове, отколкото ползиНа 29.03.2018 г. от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за познатостта и нагласите на гражданите към търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, , извършено за тях от Маркет линкс.
Според него гражданите смятат, че СЕТА крие повече рискове, отколкото ползи, като близо 38% от анкетираните са отговорили, че не знаят или не могат да отговорят на този въпрос. Близо половината (44,7%) от останалите интервюирани отговарят на него, че преобладават рисковете, а само около една пета от тях (19%) смятат, че споразумението носи повече ползи. Притесненията на гражданите се виждат и от отговорите на друг въпрос, от който става ясно, че само 9.8% от тях не виждат значими рискове. Основните притеснения на българинът са свързани със снижаване и заобикаляне на стандартите за безопасност на храните (39.5%), намаляване на конкурентността на българския бизнес и възможността държавата да бъде съдена от чужди компании в наднационални арбитражи (23.2%) като при този въпрос гражданите са могли да дават повече от един отговор.

Прочети пълния текст

239 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те