Календар

Новини


Към по-ефективни събития “С образи и думи”

Към по-ефективни събития “С образи и думи”Обучение за графично записване и фасилитиране от За Земята

За Земята ви кани на обучение за графично записване и фасилитиране на 18 и 19 януари в JA Starturp Hambar, София Тех Парк. Обучението е въвеждащо в двете теми, като дава теоретична и практична основа за развитие на нови умения.
Целта на За Земята е да насърчи повече хора да използват в практиката си визуалното представяне на информация, което точно и ефективно отразява мисленето на групата, стимулира обмена на идеи, подпомага ученето и сътрудничеството чрез лесно за разбиране и споделяне съдържание.

Прочети пълния текст

241 посещения

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на ЧерномориетоДнес, 11.01.2018 година, в деня, в който започва Българското Европредседателство, българският парламент като втора точка в дневния си ред ще гласува вечното удължаване на нереализираните решения за урбанизиране на на земеделските земи.

Прочети пълния текст

1118 посещения

Националният протест срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин се разраства в 16 града в България и два в чужбина

Националният протест срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин се разраства в 16 града в България и два в чужбинаДокато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

На 10 и 11 януари 2018 г. граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

4484 посещения 6 коментара

Отворено писмо пита кой е истинският собственик на ски зона Банско

Отворено писмо пита кой е истинският собственик на ски зона БанскоКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

2552 посещения

Протест в 10 града в България срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин

Протест в 10 града в България срещу незаконното решение за строителство в Национален парк ПиринДокато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

4363 посещения 1 коментара

Кабинетът 'Борисов 3' прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48% от територията на Пирин

Кабинетът 'Борисов 3' прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48% от територията на ПиринМинистерски съвет преправя Закона за защитените територии със свое решение

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него.

Прочети пълния текст

8853 посещения 4 коментара

Министерски съвет пожертва национален парк Пирин!

Министерски съвет пожертва национален парк Пирин! Днес правителството на Бойко Борисов 3 гласува внесеното изменение на плана на Национален парк "Пирин" в нарушение на всякакви процедури и в угода на олигархичните интереси! Министърът на околната среда и водите Нено Димов внесе плана за обсъждане в последния момент, след тотална манипулация на общественото обсъждане. Или служителите на министерството поставиха рекорд като „обработиха“ над 1000 становища за 2 работни часа? Не, те просто нарушиха закона! Но Министерски съвет не се спря пред това, а гласува изменение на плана, което разрешава ново строителство на всичко, което Юлен поиска.

Прочети пълния текст

683 посещения

Предколедно се сече една от последните естествени крайречни гори до Казанлък

Предколедно се сече една от последните естествени крайречни гори до КазанлъкПродължават сечите на едни от най-застрашените типове гори не само в България, но и в Европа – крайречните. Поредният пример за унищожаване на такава гора е от Казанлък – сече се елшовата гора край Стара река, северно от града, алармират за WWF жители на Казанлък.

Прочети пълния текст

360 посещения

ЕК: България трябва да подложи на оценка на въздействието плана за управление на Пирин

ЕК: България трябва да подложи на оценка на въздействието плана за управление на ПиринДнес изтича срокът за участие в общественото обсъждане на измененията на плана

Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че в писмо до Асоциация на парковете в България, член на коалицията, Европейската комисия подчертава, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които може да засегне зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда.

Прочети пълния текст

506 посещения

ЧЕЗ разпределение и БДЗП стартират общ проект за опазване на птиците

ЧЕЗ разпределение и БДЗП стартират общ проект за опазване на птицитеПроектът е финансиран по програма LIFE на Европейския съюз

ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в полза на птиците. Официалният старт на проекта беше даден на 19 декември 2017 г. на пресконференция в София, на която присъстваха представители на ЧЕЗ и БДЗП, медиите, РИОСВ, природни паркове и НПО, работещи по темата.

Прочети пълния текст

201 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те