Календар

Новини


Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19На 3 април от 18:30 часа ще се проведе лекция 19 от школата по орнитология и природозащита на тема: Морските птици в открито море – знания и предизвикателства

Лектор:
▪ д-р Мария Богданова* – Център по екология и хидрология в Единбург, Шотландия (Великобритания)

Прочети пълния текст

263 посещения

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 март

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 мартДелото за обжалване на правителственото решение е насрочено за 14 май

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 29 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

697 посещения 2 коментара

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица е време да разберем какви са предизвикателствата пред реките и техните обитатели - рибите. Факти за структурата и процесите в реките, миграцията на рибите и интересни казуси от работа по тяхното опазване, ще ни разкаже експертът ихтиолог Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей при БАН на 28. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Темата: "Реките - място за живот и предизвикателствата пред техните обитатели"

Прочети пълния текст

266 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18На 27 март от 18:30 часа ще се проведе лекция 18 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (3-та част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

301 посещения

Днес е Часът на Земята

Днес е Часът на Земята109 български общини се включват в инициативата през 2018 г.

Днес за 11 път светът отбелязва Часът на Земята – природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Прочети пълния текст

375 посещения

Молим спасявайте само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си!

Молим спасявайте само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си!Становище на Българско дружество за защита на птиците

Необичайното застудяване и снежната покривка през последните няколко дни поставиха на изпитание мигриращите ята бели щъркели. В повечето случаи животът на щъркелите не е застрашен, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си.

Прочети пълния текст

1729 посещения

Протести в защита на горите и Пирин в четвъртък, 22 март

Протести в защита на горите и Пирин в четвъртък, 22 мартВ София ще е по време на Националния съвет по горите, в Бургас ще садят дръвчета

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 22 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

454 посещения

Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“

Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“, издигната от Българска фондация Биоразнообразие.

Прочети пълния текст

319 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17На 20 март от 18:30 часа ще се проведе лекция 17 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (2-ра част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

236 посещения

Четири български проекти се борят за наградата 'Натура 2000' и тази година

Четири български проекти се борят за наградата 'Натура 2000' и тази годинаСлед успеха на българските природозащитни проекти от 2016-а година и получените награди Натура 2000 и тази година четири български проекта са сред финалистите на наградите "Натура 2000" на Европейската комисия. Наши проекти се борят в 3 от престижните категории, но и за наградата на европейската публика. На българската публика остава нелеката задача да направи своя избор, защото може да гласува само за един проект в публичното гласуване.

Вашият избор може да направите тук

Прочети пълния текст

706 посещения 2 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Според последния доклад на ООН Земята е обхваната от най-тежката криза, застрашаваща биологичните видове, след изчезването на динозаврите.
           
  Install Flash player!