Календар

Новини


30 организации се обединихме с искане за прозрачност и достъп до правосъдие за оценките за въздействие върху околната среда

30 организации се обединихме с искане за прозрачност и достъп до правосъдие за оценките за въздействие върху околната средаВчера от "Зелени закони" внесоха в 47 Народно събрание становище в подкрепа на проекта за изменение на Закона за опазването на околната среда (ЗООС), с който се предлага изпълнение на европейски директиви и международни задължения на България за по-качествени оценки за въздействие върху околната среда.

Прочети пълния текст

1367 посещения

2 февруари е Денят на влажните зони

2 февруари е Денят на влажните зониОпазването и възстановяването на реки и сладководни басейни е една от най-важните дейности на WWF в Централна и Източна Европа.

Прочети пълния текст

720 посещения

Отбелязваме Световния ден на влажните зони с фокус върху тяхното опазване и ползите за хората

Отбелязваме Световния ден на влажните зони с фокус върху тяхното опазване и ползите за хората„Да опазим влажните зони за природата и хората“ е темата за 2022 г. на Световния ден на влажните зони, който отбелязваме всяка година на 2-ри февруари.

Прочети пълния текст

211 посещения

Безплатни консултации за граждански организации, групи и активисти

Безплатни консултации за граждански организации, групи и активистиЕкипът на фондация „ЕкоОбщност“ предлага безплатни консултации за всички, които търсят начин да подобрят гражданската среда в България: сдружения, фондации, граждански и инициативни групи, неформални движения, младежки клубове, местни самодейци, активни граждани.

Прочети пълния текст

1331 посещения

Кампания „Как (не) се прави“ – добри и лоши градски практики в грижата за дърветата

Кампания „Как (не) се прави“ – добри и лоши градски практики в грижата за дърветатаВпечатлени ли сте от добрата грижа за дърветата от общините? Или може би сте забелязали подходи на поддръжка, които са подразнили окото и не ви изглеждат правилни? Фондация „ЕкоОбщност“ започва кампания за въздействие върху общинските практики за поддръжка на дърветата в града. В нея може да се включи всеки, който проявява дейно отношение към заобикалящата ни среда и иска да допринесе за подобряването й.

Прочети пълния текст

973 посещения

Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата „Дърво с корен 2021”

Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата „Дърво с корен 2021”На 28 януари 2021 г. беше излъчена онлайн церемонията по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2021“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. На нея станаха известни отличените участници в 12-ото поредното издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 350-годишният летен дъб край село Студена, номиниран от Община Свиленград, който спечели първото място със 737 гласа и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2021 г.

Прочети пълния текст

232 посещения

Коалиция „За да остане природа в България“ призовава да не се допуска унищожаването на защитена зона “Айтоска планина”!

Коалиция „За да остане природа в България“ призовава да не се допуска унищожаването на защитена зона “Айтоска планина”! Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха! Две фирми - “ЛЪКА ГЕЙМ“ АД и „СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ“ ЕАД са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 144 хектара (колкото 200 футболни игрища) в защитена зона "Айтоска планина".

Прочети пълния текст

821 посещения

Агенцията по горите трябва да излезе от земеделието, но и да разработва бъдещите политики в сектора

Агенцията по горите трябва да излезе от земеделието, но и да разработва бъдещите политики в сектораПредставители на ловни, дърводобивни, лесовъдски, синдикални и природозащитни организации поискаха в най-кратки срокове да бъде създадена независимата Държавна агенция по горите, която да определя политиките в сектора. Публичната дискусия “Самостоятелност и единност на агенцията по горите като политическо ведомство”, на която коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” са съорганизатори, заедно с различни заинтересовани страни, се състоя в понеделник в София.

Прочети пълния текст

375 посещения

Енергия или природа - това не е избор, който можем да си позволим да правим

Енергия или природа - това не е избор, който можем да си позволим да правимФотоволтаичните (соларни) инсталации за производство на електрическа енергия все повече навлизат в ежедневието. През последните години, този алтернативен източник за производство на енергия става все по-достъпен и предпочитан от инвеститорите. Технологията се счита за природощадяща и е един от одобряваните методи за борба с климатичните промени.

Прочети пълния текст

383 посещения

Управляващи и граждански организации ще дискутират реформата в горския сектор

Управляващи и граждански организации ще дискутират реформата в горския секторПублична дискусия на тема “Самостоятелност и единност на агенцията по горите като политическо ведомство” ще се проведе на 17 януари, понеделник от 13 до 15 ч. в хотел „Балкан София“. Срещата се организира съвместно от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, инициативата „Зелени закони“, КТ Подкрепа, Съюз на лесовъдите в България (СЛБ), Асоциация „Общински гори“ (АОГ), Асоциация на дърводобивните фирми, Национална федерация на ловците на трюфели в България (НФЛТБ), Национален съюз на българските ловци на трюфели (НСБЛТ), БУЛПРОФОР, Българска ловна асоциация и Български ловно-рибарски съюз.

Прочети пълния текст

754 посещения