Календар

Новини


Победа за природата и хората в Източни Родопи - няма да има златодобив по Бяла река

Победа за природата и хората в Източни Родопи - няма да има златодобив по Бяла рекаСлед острите реакции на местните граждани и изпратени становища от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", Сдружение "Балканка" и др. неправителствени организации,"Тинтява Експлорейшън“ АД оттегли инвестиционното си предложение за „Добив и преработка на полимерни руди от находище „Розино“.

Прочети пълния текст

701 посещения

Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 година

Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 годинаКонкурсът „Дърво с корен“, който се провежда за дванадесета поредна година, е към края си – тече последната седмица за гласуване, в която всички природолюбители и радетели за съхраняването на историческото наследство и зеленото ни богатство могат да подкрепят своето любимо дърво.

Прочети пълния текст

541 посещения

Бъдещето на Алдомировци не са въглищата — делото срещу мината на Ковачки продължава във Върховния съд

Бъдещето на Алдомировци не са въглищата — делото срещу мината на Ковачки продължава във Върховния съдДелото за спасяване на софийското село от въглищна мина, свързвана с консултанта Христо Ковачки, продължава във Върховния съд. Земеделският стопанин Емил Мирчев и Община Сливница, подкрепяни от адвокатите на „Грийнпийс“ - България и „За Земята“, вече три години отстояват интересите на жителите на Алдомировци, които развиват спорт, земеделие и туризъм в региона.

Прочети пълния текст

354 посещения

Любители на морето чистят плаж Аркутино навръх Коледа

Любители на морето чистят плаж Аркутино навръх КоледаС 23% е нараснал броят на застрашените морски видове заради пластмасовото замърсяване само за 4 години, споделят организаторите от LessPlastic Bulgaria и Wind2Win

Прочети пълния текст

832 посещения

АПБ стартира кампания за по-видими защитени територии

АПБ стартира кампания за по-видими защитени територииАсоциация на парковете в България стартира дарителска кампания в Платформата, с която да направи не толкова известните защитени територии по-видими.

Прочети пълния текст

632 посещения

Последните за страната обучения „Застъпници за природата“ ще се проведат в Хасково, Кърджали, Смолян и Велинград

 Последните за страната обучения „Застъпници за природата“ ще се проведат в Хасково, Кърджали, Смолян и ВелинградС планираните от 16 до 19 декември обучения „Застъпници за природата“ в градовете Хасково, Кърджали, Смолян и Велинград Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ завършват обиколката си из страната.

Прочети пълния текст

384 посещения

Уебинар „Засаждане на декоративни дървета в населените места“

Уебинар „Засаждане на декоративни дървета в населените места“Ако следите теми, свързани с устойчивото развитие на нашите градове и села и искате да научите повече за тези процеси и начините, по които бихте могли да се включите в тях, не пропускайте поредицата обучения на фондация „ЕкоОбщност“.

Прочети пълния текст

556 посещения

Въздухът на София не е бунище: „За Земята“ организира мултимедийна акция срещу строежа на завод за изгаряне на отпадъци

Въздухът на София не е бунище: „За Земята“ организира мултимедийна акция срещу строежа на завод за изгаряне на отпадъци С мултимедийна акция при ТЕЦ София Екологично сдружение „За Земята“ се обяви отново срещу завода за изгаряне на отпадъци, който общината планира да построи. Датата е избрана неслучайно – дните между 6 и 9 декември 1952 г. остават в историята на Европа като най-смъртоносното събитие, причинено от замърсяване на въздуха. В Лондон климатични условия, сходни с тези в София през това време на годината, заедно с безогледното изгаряне на въглища и дърва, довеждат до катастрофата, запомнена като Големия лондонски смог. Само за трите дни, през които продължава, отровната мъгла става причина за смъртта на 12 хил. души.

Прочети пълния текст

462 посещения

Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи 2021-2022

Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи 2021-2022Българска фондация Биоразнообразие отваря отново възможност за финансиране на студентски дипломни работи в областта на климатичните промени и техния ефект върху биологичното разнообразие и обществото ни. Конкурсът е отворен за всички специалности от сферата на биологичните науки, през комуникация, социални дейности, политически науки и икономика.

Прочети пълния текст

851 посещения

WWF: Да ползваме биомаса, без да изсичаме горите

WWF: Да ползваме биомаса, без да изсичаме горитеПреходът към нисковъглеродна икономика може да се реализира по устойчив начин

WWF прави стъпка напред в дейността си, посветена на борбата с климатичните промени. От години природозащитната организация насърчава постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял в който заема изгарянето на биомасата. Сега обаче експертите на WWF България започват работа по нов проект, гарантиращ устойчивото оползотворяване на биомаса без допълнителни рискове от изсичане на повече гори. В него WWF ще работи съвместно със специалисти от Румъния и Унгария, както и с партньори от Енергийна агенция Пловдив и Хабитат България.

Прочети пълния текст

460 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    За сметка на неочаквано бързия спад в броя на животинските видове в рамките на трийсетина години, човешкото население се е удвоило и тези две тенденции не са необвързани.
             Планина, обичам те