Календар

Социално предприемачество за фермерски храни

Социално предприемачество за фермерски храниКварталът на творческите индустрии - Капана в Пловдив стана домакин на първото социално предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност Хранкооп Пловдив и подкрепено от Общинска фондация "Пловдив 2019".

За да разреши необходимостта от повече здравословни храни на пазара с повече реализирани биопроизводители и кулинарни занаятчии, "Фермата" дава кооперативно решение за тяхното обучение, производство, продажби и подготовка на следващо поколение предприемачи. Това е място за творчество и иновации, което комбинира малка кухня, магазин с щанд за приготвени храни и пространство за обучения. Младите фермери и кулинарни таланти без възможности вече ще могат да споделят общи ресурси, за да отговарят на нормативните изисквания, да се развиват и да предават нататък ценните си умения и знания.

"Стотици млади хора в България сърцато се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни. Като цяло българското законодателство за храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг, а домашното производство на храни е табу. Чрез споделянето на общо производствено пространство, процедури, ресурси, потребители и знания талантливите производители без възможности ще имат по-добри шансове за реализация. С този кооперативен проект ние създаваме условия те да следват мечтите си, осигуряваме им достъп до пазара, даваме им възможности да обогатяват своите знания и опит, както и перспективата да бъдат ментори на следваща генерация занаятчии", споделя г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво общество", представляващо Хранкооп движението в България.

Занаятчийска кухня "Фермата" отваря официално врати на 2 юли от 18:00 часа на ул. Магура 1

Видео
Снимки

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2012 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно