Календар

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за ТТИП

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за ТТИПДнес, 08.07.2015 г. Европейският парламент ще гласува важна резолюция относно търговското споразумение между Европейският съюз и САЩ съобщиха от Екологично сдружение За Земята. Макар и да няма задължителен характер, резолюцията може да окаже сериозно политическо влияние върху хода на преговорите, т.к. ако не се съобрази с резолюцията, Европейската комисия рискува финалните договорени текстове на ТТИП да не бъдат ратифицирани от парламента.

Една от най-конфликтните теми от споразумението и основен акцент по време на вчерашните дискусии на евродепутатите е тази за механизмът за уреждане на спорове, наречен ISDS. Според Ивайло Попов от За Земята „предложената от Мартин Шулц реформа на ISDS е прах в очите за гражданите на ЕС. Единствената поправка на текстовете на резолюцията, която ще предотврати заплахата от арбитражите е поставена под номер 27 в текстовете за гласуване. Призоваваме българските евродепутати да я подкрепят и да отхвърлят предложените от Шулц промени. Ако не се съберат достатъчно гласове за това – да гласуват против цялата резолюция.”.

Припомняме, че през миналата година при проведената от Европейската комисия обществена консултация над 97% от гражданите на ЕС се изказаха срещу включването на ISDS в споразумението. Допълнително подписката, събирана от гражданска инициатива срещу ТТИП достигна над 2,3 млн. подписа срещу споразумението. Вчера, 07.07.2015 г. Янаки Стоилов от БСП публично обяви, че и партията му подкрепя подписката срещу ТТИП. Същевременно политическата ситуация в Европейският парламент във връзка с резолюцията е такава, че до голяма степен крайното решение зависи от групата на социалдемократите. Сред самите тях също има голямо разделение, най-вече по темата за ISDS.

Ивайло Попов от За Земята коментира „На практика дори и само с четирима евродепутати, може да се окаже, че гласовете и позициите на БСП, както и тези на други по-малки групи в ПЕС ще имат сериозна тежест при гласуването. Днес ще разберем дали БСП застава на страната на гражданите, като гласува срещу предложените от Шулц промени и подкрепи поправка 27 или гласува против резолюцията.”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2147 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно