Календар

ГЛАСУВАТЕЛ – 2015 предлага възможност избирателите да преценят партийните обещания за екомобилността

ГЛАСУВАТЕЛ – 2015 предлага възможност избирателите да преценят партийните обещания за екомобилносттаДве неправителствени организации – Велоеволюция и Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС), предлагат онлайн-платформа, чрез която избирателите в София могат да разберат до коя от партиите са най-близо, като се имат предвид техните обещания за екомобилността в местни избори-2015.

ГЛАСУВАТЕЛ представя по прегледен и бърз начин вижданията на основните партии в София за два ключови елемента на устойчивата мобилност: велосипедния и електромобилния транспорт.

Формулирането на въпросите и скалата за оценяването на позициите на партиите и тежестта им, е изцяло направено от експертите в двете организации, а не от партийните централи. „Старали сме се обективно да прочетем програмите и да извлечем най-важното по темата на екомобилността. На места сме допълвали кратки бележки, за да обърнем внимание какво програмите не засягат“, обяснява Радостина Петрова от Велоеволюция. „Не коментираме дали програмите са реалистични, цялостни и изпълними ли са в четиригодишния мандат на тези избори. Преценката и решението за кого да гласуват са на избирателите“, допълва Ангел Николов от БАЕПС.

Двете организации са насочили вниманието си към основните парламентарно представени партии. Списъкът е допълнен и с извънпарламентарните ДЕОС като нова формация, произлязла от амбициозни протестиращи и ПП Зелените като логична платформа за подкрепа на екологичен транспорт. От БАЕПС и Велоеволюция са изпратили запитване до всички партии на официално обявените в публичното пространство контакти. На базата на отговорите им, както и от официално публикуваните политически програми са обобщени отговорите на важните въпроси за развитието на велосипедния и електромобилния транспорт в София. В изследването няма да намерите партиите, които не са откликнали на идеята на двете неправителствени организации или пък чрез търсене в интернет не се намират предизборни платформи.

„Можем с радост да отбележим, че велосипедната тема вече е неизменна част от транспортните политики на всяка от основните политически сили. Но няма партия, която да приоритизира предложените мерки – по важност, по време, по място...“, казва Радостина Петрова от Велоеволюция. „Няма партия, която да посочва как реалистично ще финансира предложените мерки – не просто велосипедните, а никои мерки. Само една партия предвижда адекватни подробни мерки за постигане на взаимовръзки между велосипедите и останалия транспорт. Само една партия заявява нещо за начина на провеждане на задължителните според закона обществени обсъждания за планове и проекти за градската среда“.

„Електромобилността е в платформите на шестте партии, които участват в ГЛАСУВАТЕЛ. И това е окуражаващо и обещаващо, че се върви към промяна в София, един от най-прашните и шумни европейски градове “, казва Ангел Николов от БАЕПС. „Проблемът е, че голяма част от електромобилните идеи са представени схематично, разпокъсано, без финансова обосновка и конкретни срокове. Партиите, които влязат в новия Общински съвет трябва да работят за това обещанията им да бъдат превърнати в конкретни планове, които да бъдат изпълнявани. От БАЕПС се ангажираме да следим за това.“

От Велоеволюция и БАЕПС подчертават, че ГЛАСУВАТЕЛ няма спонсорство или финансиране по проект, както и каквато е да друга външна подкрепа, направен е от доброволци на двете организации.

От двете организации са на мнение, че ГЛАСУВАТЕЛ ще подтикне жителите на София да гласуват, както и да направят информиран избор на местни избори-2015. Надяват се и на активността на софиянци да изискват от партиите да следват своите обещания и след 25 октомври.

Велоеволюция и БАЕПС са сред 22-те неправителствени организации, членове на платформата „София – европейска зелена столица“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1724 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно