Календар

Обяд с продукти от района на „За Балкана и хората“

Обяд с продукти от района на „За Балкана и хората“С овче и краве сирене, биволско кисело мляко, айрян от краве мляко и биологичен мед от района на българо-швейцарския проекта "За Балкана и хората” обядваха служителите на Министерството на земеделието и храните на 1 юли. Ути Бъчваров приготви вкусен горски кебап с телешко също от района на проекта.

„Обяд с вкусни продукти от Балкана“ бе първото от серията кулинарни събития на "За Балкана и хората", за да представи фермери и техните продукти от района на Западен и Централен Балкан. Основата идея на инициативата е да се стимулира консумацията на качествени традиционни български храни, както и да се окаже подкрепа за производителите им.


Министърът на земеделието и храните Димитър Греков пожела успех на проекта „За Балкана и хората”. „Каузата да се подкрепят малките планински ферми означава да се запази автентичният български вкус, да се даде смисъл на хората да останат в тези райони и да се опазят богатствата на природата ни,“ изтъкна той. Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно, за да се стимулира производството и консумацията на традиционни български продукти. „Благодарение на промените в Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход производителите на традиционни български продукти вече имат по-големи възможности за директен достъп до потребителите,“ коментира министър Греков. С измененията в наредбата се увеличават количествата на прясна и охладена морска и сладководна риба, суровото овче, козе и биволско мляко, които стопаните могат директно да продават. Разширява се и обхватът на територията, в която стопаните могат да продават директно стоките си. Директната доставка на месо от дивеч до крайния потребител или обект за търговия на дребно вече може да става на територията на цялата страна. Друго важно облекчение в наредбата е, че стопаните могат да произвеждат и продават млечни продукти в мобилни мандри и подвижни хладилни витрини. Това ще улесни много работата им, особено на тези фермери, които са разположени в планинските райони, защото те ще имат възможност да правят млечни продукти там, където пасат животните.


Производители от четири млечни ферми - „Чемерник“, Кулови и Манавски в с. Бов (Община Своге), с. Васил Левски и с. Горни Домлян (Община Карлово), донесоха овче и краве сирене, биволско кисело мляко и айрян от краве мляко. Всички те са в процес на регистрация по Наредба 26 за директните продажби. Биологичният мед бе от два пчелина в Калофер – Попови и Начеви, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".


Предстоят кулинарни събития „Обяд с вкусни продукти от Балкана в Посолството на Конфедерация Швейцария в България, в Министерството на околната среда и водите, в Народното събрание.


Вижте снимки от oбяда с вкусни продукти от Балкана в Министерството на земеделието и храните

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1947 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони