Календар

Солидарна акция: Розобер и дестилация на био-розово масло, изграждане на местна еко-пътека (с.Климент, община Карлово)

Солидарна акция: Розобер и дестилация на био-розово масло, изграждане на местна еко-пътека (с.Климент, община Карлово)На 31 май, 1 и 2 юни, екипът на Българска Фондация Биоразнообразие и приятелите им от Фондация Заедно най-сърдечно ни канят да отидем в Розовата долина, за да се включим в една изключително рядка и вдъхновяваща акция за събиране на розов цвят от маслодайната българска роза и нейното дестилиране до получаване на скъпоценното био-розово масло.

Интересно е, да знаете, че за извличането на 1 грам розово масло са необходими около 500 кг. розови листенца. Факт е, че най-доброкачественото и търсено розово масло се получава от култивираната в България Rosa damascena - казанлъшка Маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие и дава най-висококачественото масло. Несравнимо е обаче личното преживяване на красотата на ранната утрин насред розовите насаждения в събиране на розови листенца, сред песните на славеите и благословията на Балкана.

Наши домакини ще бъдат био-фермерите от Кооперацията България Био Ойл, които лично ще ни изведат по Пътя на био-розовото масло и ще ни разкажат тяхната вдъхновяваща история за създаването на кооперацията, която днес култивира повече от 600 декара с българска маслодайна роза, лавандула, мента и билки.

КАК ЩЕ ПОМОГНЕМ - дейности:

Пътуване и изграждане на палатковия лагер - 31 май - петък следобедно
Събиране на цвят от маслодайна роза - събота и неделя сутрин - от 4 до 8.30 сутринта
Посещение и съдействие в розоварния цех, който работи денонощно
Съдействие при изграждане на местна еко-пътека - разчистване и маркиране на маршрута

КАКВО ЩЕ НАУЧИМ:

Как се отглежда и култивира маслодайната българска роза
Как се стартира и реализира успешен бизнес в областта на био-производството на етерични масла в България
Как се събират и преработват розовите листенца до получаване на няколко грама безценно розово масло и световно известната българска розова вода
Как хората в едно малко населено място взаимно си помагат и се подкрепят, което осигурява техният общ поминък... и още много вълшебни истории за рози, бодли, Балкан и хора, които постигат мечтите си...

ТРАНСПОРТ:

Ще пътуваме със солидарно споделени автомобили. Разходите за гориво се поемат от организаторите.

НАСТАНЯВАНЕ:

Ще прекараме нощта на палатков лагер на красива полянка, насред розовите насаждения, защото розоберът се провежда между 4 и 8 часа сутринта.

ХРАНЕНЕ:

Организаторите ще осигурят закупуването на основни хранителни продукти от местни производители и заедно ще си сготвим храната на лагерния огън.
Моля, ако имате специални хранителни изисквания и режим, да ни информирате и да си осигурите необходимите ви специфични хранителни продукти.

ИНВЕНТАР ЗА РАБОТА:

Ръкавици за розобера и инструменти за работа по еко-пътеката ще бъдат осигурени от организаторите и домакините.

НОСЕТЕ СИ:

палатка и спален чувал
риза с дълги ръкави, защото розите имат бодли :)
шапки и крем за слънце
примус, прибори и канчета за хранене
челник или фенер за вечерта
китарите, свежите идеи и ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ за вечерния огън

*****

ВАЖНО: Събието не е подходящо за участници с бебета, малки деца и за хора с алергия към ужилване от пчели или оси.

*****

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА РЕГИСТРАЦИЯ е задължителна.
Солидарната акция е с капацитет до 20 участника. С предимство са първите, които се запишат.
Ако желаете да се РЕГИСТРИРАТЕ за участие, пишете ни на е-мейл: solidarno@gmail.com или от формата за обратна връзка, която е ТУК

За допълнителна информация, свържете с нас:

0887 002 964 (Елена)
0889 429 165 (Мария)

Акцията се провежда в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” и се изпълнява в партньорство от седем български и четири швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина за срок от 4 години. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3566 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони