Календар

За първи път фермер ще предлага мляко и сирене от мобилна хладилна витрина

За първи път фермер ще предлага мляко и сирене от мобилна хладилна витринаЗа първи път фермер ще предлага продукти от мобилна хладилна витрина на традиционния национален Събор на овцевъдите от 8 до 10 май край Петропавловския манастир, Великотърновско. Това ще е една от атракциите на традиционния събор, на който се очакват над 240 изложители и над 150 000 посетители от цялата страна.

Семейство Никола и Таня Кулови ще докарат биволско и овче кисело мляко и сирена от фермата си „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско и ще ги предлагат на участниците и гостите на събора на щанда на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Млякото и сирената са от редки породи животни, които семейството само отглежда: близо 500 Каракачански овце и 143 биволи от породата Българска Мурра.

Общо осем мобилни хладилни витрини бяха закупени наскоро от Франция в рамките на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Те са направени като ремарке за лека кола или микробус, а на пазари и изложения ще се включват към електрическата мрежа и от тях като от нормален щанд с витрина хората могат да пазаруват пресни продукти. С тези мобилни хладилни витрини ще се постави началото на нов тип фермерски пазари в България по подобие на такива във Франция, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия. Предстои фермери от Западна и Централна Стара планина, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), да доставят продукти директно от фермите си и да продават пряко на потребителите. Продуктите ще са от райони на Натура 2000 зони, в които „За Балкана и хората“ активно работи с фермери, производители и местни бизнеси.

„Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните вече работи! Благодарение на добрата воля и на активните усилия на хората от МЗХ и БАБХ, на експертите от проекта „За Балкана и хората” и с малко помощ от Швейцария,“ казва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“ и координатор на проекта. „През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, сред които и фермата на Кулови, а други десет са в процес на регистрация. Очаквайте скоро истински млечни продукти, мед и зеленчуци на фермерски пазари в София и Пловдив!“

Фермерските пазари за директни продажби от регистрирани ферми в Западна и Централна Стара планина ще са един от конкретните резултати на проекта „За Балкана и хората“. „С този проект искаме да обвържем отглеждането на животни с опазването и поддържането на пасищата в природните и националните паркове и в зоните от екологичната мрежа Натура 2000. Вече можем да покажем нагледно, че бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни”, посочва още Стоилко Апостолов от „Биоселена“.

Проектът „За Балкана и хората“ се съфинансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Партньори по проекта са МЗХ заедно с пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. Основната му цел е създаването на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор. Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.

Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България“и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата.

Вижте повече на http://forthenature.org/swissprogramme

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2066 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони