Календар

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 майВ Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. „Школото“ е построено през 1907 г. в двора на храм ”Св.Николай Чудотворец” за Начално училище и е действало до 1952 г., а днес сградата е ремонтирана и реконструирана, за да посреща гости.

Домакините очакват гражданите на Габрово и Велико Търново след празничната манифестация да заповядат в близкото село Съботковци (на 10 км от Габрово, на 5 км от “Боженци” и на 42 км от Велико Търново), където специално за празника ще организират „Фолклорно школо“. Това включва фолклорна програма и възможност за учене на български традиционни песни и танци, заедно с жените от фолклорната група на селото. Стартът ще бъде даден в 14.00 пред Старото школо.

Програмата с активното участие на гостите ще продължи около час и е осигурена със съдействието на проект „За Балкана и хората“. След нея посетителите имат възможност да се разходят по еко-пътеката, почистена от доброволци на Коалиция „За да остане природа в България“, да наблюдават диви животни от специалното Укритие и да се насладят на невероятния в този сезон Балкан. Всички желаещи ще имат възможност да дегустират и да си закупят фермерски продукти, произведени във фермата на „Боженски чифлик“.

„Боженски чифлик“ е малък семеен бизнес, подкрепен от проект „За Балкана и хората“, тъй като с дейностите си допринася за опазване на биоразнообразието в Натура 2000 зони „Българка“ и едноименния Природен парк. Финансирането е осигурено от Асоциация на природните паркове в България (АПБ) в рамките на Програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес.

Село Съботковци има 53 жители, а за да има кой да поддържа опазването на природата и традициите, трябва да има поминък за хората. Вече повече от 6 години „Боженски чифлик“ демонстрира, че това е възможно, като развива еко туризъм и предлага постоянно нови услуги. „Започнахме с малка семейна ферма и къща за гости, а впоследствие изградихме демонстрационен център за енергийна ефективност и управление на ВЕИ и занаятчийско ателие, за да поддържаме живи българските занаяти и традиции.“ – споделя Ели Петрова от „Боженски чифлик“ – „Благодарение подкрепата на АПБ изградихме пункт за наблюдение на диви животни и фотолов, създадохме система за наблюдение на диви животни, почистихме и обезопасихме два горски маршрута до пункта, изградихме учебен кът във фермата за запознаване с домашните животни. Организираме еко училища и провеждаме екологични образователни дейности. По този начин провокираме любопитството на нашите посетители към естествената околна среда и им показваме как те могат да се грижат за природата.“

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони