Календар

Участие за природата

Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения за опазването на природата съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Проектът ще осигури структуриран и целенасочен анализ и предложения за подобрение на възможностите за гражданско и НПО представителство, ще подпомогне местни инициативни групи за разрешаването на наболели екологични проблеми, ще изготви и ще се застъпи за приемането на експертни решения, законови промени и политики.


Спечелено е съдебното дело за опазване на зелените градски площи в Пловдив!

Спечелено е съдебното дело за опазване на зелените градски площи в Пловдив!След тригодишна съдебна битка, сдружение „Граждански контрол - защита на животните” окончателно спечели делото срещу Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив за липсата на екологична оценка за изменението на общия устройствен план (ОУП) на града. Изменението на Плана предвиждаше изграждането на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги на територията на сегашни защитени зелени площи.

Кампанията на пловдивчани е една от подкрепените по проект "Участие за природа", за нас беше удоволствие да работим с активни и знаещи хора, поздравления за ангажираността и успешните дейности!

Прочети пълния текст

3737 посещения

Протести за защита на зелените градски площи ще се състоят в София, Варна и Пловдив

Протести за защита на зелените градски площи ще се състоят в София, Варна и ПловдивПредстоят серия протести за мораториум върху строителството в Бедечка в Стара Загора, Морската градина във Варна, Борисовата градина в София и за опазване на градските зелени площи. Те стартират на 26 април в Пловдив, където ще се състои граждански форум за съдбата на градските паркове. Протест за запазване на зелените площи в градската среда ще има в сряда, 27-и април, от 18.30 ч., на обичайното за такива протести място до езерото "Ариана" в София. Синхронно, в сряда, в 18 ч., във Варна пък излизат защитниците на Морската градина - на входа на Морската до ФК. Ела с нас и ти, за да поискаме сметка на тези, които са отговорни – Министерство на регионалното развитие и благоустройство; Народно събрание. #Moratorium #ЗаПарковете.

Прочети пълния текст

1484 посещения

Гарантирано (без)участие

Гарантирано (без)участиеВ демократично общество, където възможностите за участие на гражданите в работата на държавата са прилежно разписани в закон, то изглежда лесно и естествено. И с очакване за резултат. След сблъсък с механизмите за гражданско участие и разходка из лабиринта на изисквания и формалности обаче, започва да изглежда, че реалното вслушване в гражданския глас е въпрос на борба, а участието във взимането на решенията на властта – по-скоро нежелано. Три истории на активни граждани разказват за нелекия им опит да спрат процеси във вреда на природата и екологията.

Прочети пълния текст

Изложба за Натура 2000 напомня, че все още защитените зони са защитени само „на хартия“

Изложба за Натура 2000 напомня, че все още защитените зони са защитени само „на хартия“След изключително успешно турне в София, Бургас, Смолян и Русе, събрала вече стотици хиляди любители на красивата природа, изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа” ще гостува и в Благоевград. Изложбата ще бъде представена в Арт салона на Радио Благоевград, където ще остане от 4 до 24 април 2016 г.

Прочети пълния текст

1229 посещения

Иракли, Карадере и Корал без бетон

Иракли, Карадере и Корал без бетон Гражданските групи Иракли, Карадере и Корал предлагат, за да се запазят местностите, да се забрани строителството в тях

Защита не само на плажовете на Иракли, Карадере и Корал, но и на част от териториите зад тях чрез забрана на строителството поискаха граждани от „Да спасим Иракли“, „Да спасим Карадере“ и „Да запазим Корал“ на обща пресконференция на 31 март в Пресклуб на БТА.

Прочети пълния текст

2367 посещения

Пресконференция на тема: „Как могат да бъдат наистина спасени Корал, Кара дере и Иракли чрез промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие?“

Пресконференция на тема: „Как могат  да бъдат наистина спасени Корал, Кара дере и Иракли чрез промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие?“На 31 март (четвъртък) от 12 часа в Пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Как могат да бъдат наистина спасени Корал, Кара дере и Иракли чрез промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие?“

Участници: Орлин Конов, „Да спасим Иракли”; Люба Батембергска, „Да спасим Карадере“; Петко Петков, „Да запазим Корал”

Прочети пълния текст

1494 посещения

Поискаха мораториум върху строителството в градските паркове и градини

 Поискаха мораториум върху строителството в градските паркове и градиниСпешен мораториум върху строителството в градските паркове и градини поискаха организации от няколко града в обща пресконференция, която се състоя на 11 март в Пресклуб на БТА. Събитието беше организирано по проект „Участие за природа“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Любомир Костадинов от Коалиция „За да остане природа“, Славена Панайотова от сдружение „Варна диша“, Първан Симеонов от „Запазете Бедечка“, Лилия Тамамджиева от сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и Лилия Костова от гражданските граждански групи, ангажирани с градска среда в София обявиха създаването на първата по рода си обща инициатива на групи за опазване на зелените площи в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и др. за изработването и налагането на незабавни промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Прочети пълния текст

1361 посещения

Пресконференция на тема: Градове с човешко лице чрез промени в Закона за устройство на територията

Пресконференция на тема: Градове с човешко лице чрез промени в Закона за устройство на териториятаНа 11 март (петък) от 11 часа в Пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Градове с човешко лице чрез промени в Закона за устройство на територията“
На пресконференцията ще бъде обявена първата по рода си обща инициатива на групи за опазване на зелените площи в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и др., за изработването и налагането на незабавни промени в Закона за устройството на територията.

Прочети пълния текст

Държавата се страхува от участието на гражданите в работата на институциите и се опитва да ги държи под контрол

Държавата се страхува от участието на гражданите в работата на институциите и се опитва да ги държи под контролНеобходими са промени в механизмите на гражданско участие, за да се подобри тяхната ефективност

Държавата все още се страхува от участието на гражданите в държавните съвети и другите органи за държавна и местна власт и се опитва да ги държи под контрол чрез най-различни процедурни похвати. Това беше основният извод от аналитичния доклад „Участие за природа. Представителството на природозащитни организации в съвети и други органи на държавната и местна власт“, представен на пресконференция в БТА на 22 февруари.

Прочети пълния текст

1341 посещения

Пресконференция на тема: Участие на представители на природозащитни организации в съвети на държавните институции

Пресконференция на тема: Участие на представители на природозащитни организации в съвети на държавните институцииПонеделник, 22.02.2016 г. от 10.00 ч. в Пресклуб БТА ще се проведе прексконференция на тема: Участие на представители на природозащитни организации в съвети на държавните институции

Как е регламентирано участието на природозащитни организации в експертни и други съвети на държавата, как е дефинирана ролята на НПО представителите, как се определят и в какви решения участват? На брифинга ще бъдат представени резултатите от експертно проучване на механизмите за гражданско участие в природозащитния сектор,
изготвен от фондация „БлуЛинк”.

Информацията ще представят:
д-р Павел Антонов, старши експерт по социални изследвания, фондация „БлуЛинк“
инж. Тома Белев, НПО представител във Висшия екологичен експертен съвет, Асоциация на парковете в България
Йорданка Динева, ръководител на проект „Участие за природа“, Българска Фондация "Биоразнообразие" /БФБ/
Ива Таралежкова, Председател на УС, Форум "Гражданско участие"

Прочети пълния текст

1114 посещенияПроектът "Участие за природа" с вх. BG05/991 се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк с финансиране в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Тази интернет страница е създадена с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българска Фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.