Календар

„Грийнпийс” представи историческо изпълнение на пианиста Лудовико Ейнауди в Арктика, призовавайки за запазването ѝ

This text is replaced by the Flash movie.

Чрез своята музика известният италиански композитор и пианист Лудовико Ейнауди се присъедини към кампанията „Спаси Арктика“, подкрепена от над 8 милиона от целия свят.

Ейнауди изпълни своя творба, композирана специално за случая на пиано върху плаваща платформа в океана, близо до Свалбард, Норвегия. Музикантът пътува на борда на кораба на „Грийнпийс“ Arctic Sunrise.

„Да бъда тук е невероятно преживяване. Виждам чистотата и крехкостта на това място със собствените си очи и изпълнявам песен, написана за най-добрата сцена на света” – каза Лудовико Ейнауди от борда на Arctic Sunrise. „Важно е да разберем значимостта на Арктика и да спрем процеса на разрушаването ѝ”.

Тази седмица до 24 юни в Тенерифе, Испания се провежда среща на Комисията OSPAR, която може да вземе решение за обявяване на част от Арктика за защитена зона.
OSPAR е организацията, която управлява международното сътрудничество за защита на морската среда в северно-източния Атлантически океан. На срещата Комисията трябва да вземе решение за обособяването на защитена зона в международните арктически води – зона, почти 10% от това, за което „Грийнпийс“ настоява. Решението трябва да се вземе в светлината на информация на научната комисия на OSPAR, че има достатъчно доказателства за огромната екологична стойност на района и за сериозната загуба на лед, вследствие на климатичните промени.

„Грийнпийс“ напомня на международната общност, че въпреки значимостта на арктическата зона – това е един от най-малко защитените океани. Международните води на Арктика, които стават все по-достъпни заради намаляващия лед, събуждат интересите на международни петролни, транспортни и риболовни компании. Отдалечеността на Арктика я прави още по-уязвима. Не само еко-системата на тази зона е застрашена – Арктика има влияние над останалата част на Земята.
Наскорошен доклад „Каквото става в Арктика не остава в Арктика“ свързва влошаването на състоянието на арктическия океан с увеличение на екстремните явления в Северното полукълбо, като наводнения, силни бури и суши.

Близо 8 милиона души подкрепиха кампанията за спасяване на Арктика -
https://www.savethearctic.org/bg


Бележки:
1) Лудовико Ейнауди, определен от Guardian „суперзвезда на класиката“, е един от най-известните пианисти и композитори в света. Композирал е музика за филми, спечелили множество награди.

2) „Каквото става в Арктика не остава в Арктика“ - http://www.greenpeace.org/espana/es/Informes-2016/Junio/What-happens-in-the-arctic-doesnt-stay-in-the-arctic/

3) Разполагаме с високо качество на видеото на изпълнението на Лудовико Ейнауди - при поискване ще бъде предоставено.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3820 посещения

OFF